14:44

03.06.2019

14:44

03.06.2019

Maja Denić, RTK2

Pojedina sela na području opština Istok i Klina juče je zahvatilo snažno nevreme, praćeno kišom i gradom, koje je nanelo štetu poljprivrednim usevima, povrtarskim kulturama i voćnjacima. Prema procenama meštana šteta je velika.

Grad koji je sat vremena padao u selima Žač i Šaljinovica u opštini Istok opustošio je mnoge bašte, voćnjake i poljoprivredne useve. Usled velike količine padavina poplavljen je put i pojedina dvorišta. Stanovnici ovih sela ističu da ne pamte nevreme ovakvih razmera.

‘’Voda još uvek ide, niko ne pamti ovakvo nevreme koje je juče zahvatilo Žač. Nevreme je pogodilo celu osojansku dolinu, ali Žač je katastrofalno sradao od posledioce grada. Uništio je poljoprivredne useve , povrtarske kulture, livade su bile prekrivene vodom, ništa nismo mogli da spasemo, sve je uništeno. Velika bujica vode je bila, bukvalno kao reka. Krompir je bio metar visine u fazi cvetanja, kao što vidite on je potpuno uništen. Čak je grad i crepove lomio, bila je opšta kataklizma. Štetu kod mene procenjujem na oko 5 hiljada evra. Ovi gubivi mnogo će otežati život povratnika", istakao je Veljko Komatović iz Žača.

Olujno nevreme praćeno gradom zahvatilo je i opštinu Klina, najviše štete pretrpeli su meštani sela Berkovo.

"To što smo zasadili delimično je uništeno , ali Božija volja, šta bude biće. Voda se izlila i po imanju, kukuruz i pšenica su pod vodom, ne može da se dođe do njiva bez traktora. Paprika je dosta stradala, crni luk, krompir, voće je dosta oštećeno. Plastenik je izdržao uluju, ali je voda prodrla u njega i napravila kanale. Mislim da je šteta više od 50 odsto", rekao je Savo Banjac iz Berkova.

Predsednik Privremenog organa Opštine Klina Božidar Šarković ističe da je šteta uzrokovana gradom ogromna i da će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastojati da je nadoknadi.

"Kada radite i očekujete prihod od te poljoprivrede, probudite se ujutru i vidite da je letina pola uništena, to je razočarenje ali moramo da idemo dalje. Danas ću da uputim jedan zahtev Kancelariji za KiM, da pokušamo da ljudima makar malo ublažimo štetu", naglasio je Božidar Šarković, predsednik privremenog organa opštine Klina.

Većini povratnika u opštinama Istok i Klina poljoprivreda je jedini izvor prihoda pa sa razlogom strahuju za svoju egzistenciju.