14:37

10.06.2019

14:37

10.06.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Koliko izlaganje sunčevim zracima može biti štetno, a koliko korisno, kako se pravilno zaštiti od sunca, samo su neka od pitanja koja koja često upućujemo dermatolozima u ovo doba godine.

Poznato je da umereno izlaganje suncu pospešuje odrastanje i razvoj koštanog sitema. Pomoću sunčevih zraka koža može da proizvede i do 20 000 jeidinica vitamina D za 20 minuta. Oštećenje i promene na koži ne nastaju odjednom, one su rezultat dugogodišnjeg izlaganja suncu bez zaštite, pa je što ranija upotreba preparata koji štite od štetnog zračenja najbolja preventiva. 

"Koža pamti izlaganje suncu još u detinjstvu pa nadalje. Oni roditelji koji su vodili decu na more od malena i koji su bili izloženi suncu više nego što treba, a pritom nisu koristili zaštitnu kremu i imaju svetliji ten, ta deca su izloženija suncu i komplikacije mogu da nstanu i na zdravoj koži gde se pojavljuju mladežne tvorevine, ili mladeži tamnije boje koji su izloženi suncu mogu da dožive komplikaciju u vidu ranica krvarenja ili na kraju stvaranja tog najopasnijeg tumora kože malignog melanoma'', ističe Nebojša Krstić Specijalista dermatovenerologije.

Proveravali smo koliko pažnje naši sugrađani pridaju ovim savetima, i da li, sem šarenog hlada, praktikujemo delotvorniju zaštitu od sunca.

"Uglavnom boravim u hladovini, pod nekim drvetom. Sunce je štetno, može da se poveća krvni pritisak, gubimo ravnotežu".

"Uopšte mi ne smeta sunce".

"Ne smeta mi Sunce, ne. Preventiva je da se ne izlažemo suncu u najtoplijem delu dana, i da se sedi u hladovini što više".

Unošenjem citrusa i voća i povrća bogatih karotenom, takođe vršimo jedan vid zaštite. Ali ukoliko su promene i komplikacije već nastale, stepen izlečenja melanoma zavisi od metastaze. 

"Ukoliko se na vreme prepozna i ukoliko se primete promene na mladežu treba što pre odreagovati i otići kod lekara opšte prakse koji će vas usmeriti prema dermatologu a dermatolog će na osnovu pregleda i procene poslati pacijenta na operativni zahvat'', ističe Nebojša krstić. 

Preporuka je da tokom toplih dana nosite odeću od prirodnih materijala, izbegavate boravak na otvorenom i izlaganje suncu u periodu od od 10-16 časova. A ono što nikako ne bi trebalo zaboraviti je činjenica da koža sve pamti.