15:08

12.06.2019

15:08

12.06.2019

Marija Perić, RTK2

Jun je mesec kada svršeni osnovci, osim o maturskoj večeri, razmišljaju i o daljem obrazovanju. Proveravali smo da li su u ponudi novi smerovi, kako decu podstaći da nadograđuju talenat u umetničkoj školi, ali i koliko stručna pomoć doprinosi donošenju odluke o upisu srednje škole.

Bliži se upis u srednje škole, a iz Gimnazije u Lapljem Selu i Medicinske škole u Gračanici, za koje godinama unazad vlada najveće interesovanje, kažu da, za odobreni broj mesta i ove godine očekuju veliko interesovanje.

Medicinska škola nudi dva nova smera.

,,Promene u odnosu na prošlu godinu su te da je u Gušterici postojao smer ginekološka sestra - akušer, a ove godine je fizioterapeutski tehničar, prošle godine je u Lepini bio laboratorijski, dok će ove godine biti farmaceutski tehničar’’, kaže direktor Medicinkse škole u Gračanici Miodrag Živić.

Gimnazija po tradciji nudi široko obrazovanje.

,,Gimnazija uvek upisuje maksimalan broj učenika, tako da i ove godine očekujemo takav odziv dece. Ono što karakteriše Gimnaziju je širok spektar obrazovanja i mogućnost daljeg usavršavanja, odnosno upisivanja želeljenog fakulteta‘’, kaže profesor sportskih aktivnosti Aleksandar Jovanović.

Kada je reč o umetničkim školama, pedagozi roditeljima savetuju da pažljivo prate dete kako bi ga pravilo usmerili i omogućili mu da razvija svoj dar.

Kada se radi o Muzičkoj školi, mi na prijemnom ispitu proveravamo sluh, ritam, muzičku memoriju jer su to tri osnovna segmenta bez kojih se ne može. Učenici koj ne poseduju navedene segmente, nažalost, neće moći da se upišu. Pozivam roditelje da se, ukoliko slične osobine primete kod svoje dece, obrate ne samo Muzičkoj školi, već i svakoj drugoj ustanovi koja može dalje da ih umeri‘’, objašnjava profesor stručnih predmeta u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac’’ Nemanja Đorđević.

Za one neodlučne od pomoći bi mogao da bude i test profesionalne orijentacije, koji otkriva sklonosti ka određenim oblastima.

,,Oni su u fazi puberteta, tako da im treba podrška roditelja, ali i stručnog lica - psihologa koji će im dati profesionlane smernice. Test profesionalne orijentacije pokazuje afinitete, potrebe, želje ili jače strane. On vas ne obavezuje da upišete određenu školu, ali vam pomaže da donesete pravu odluku oko daljeg obrazovanja’’, objašnjava psiholog Valentina Nikolić.

Završni ispit iz srpskog jezika svršeni osnovci polažu 17. juna, iz matematike 18, dok će znanje na kombinovanom testu pokazati 19. juna. Upis učenika u srednje škole predviđen je za 8. i 9. jul.