15:22

23.06.2019

15:22

23.06.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U okviru 19. Vidovdanskih svečanosti u Velikom Ropotovu je organizovana "Zlatna svadba", koja je okupila parove koji su proveli 50 i više godina u braku iz ove mesne zajednice. U toku dana bilo je i drugih sportskih aktivnosti.

Na Kosovu u srpskim sredinama je ovih dana sve u znaku obeležavanja Vidovdana, tako je i u Kosovskom pomoravlju. U Velikom Ropotovu su u toku Vidovdanske svečanosti, a pored mladih ovde su obuhvaćene i nešto starije generacije. Ovo je jedino mesto na Kosovu u kome se organizuje "Zlatna svadba" za sve parove iz ovog kraja. Nakon liturgije koja je služena u crkvi Svetog Arhangela u Velikom Ropotovu, priređeno je slavlje za oko 18 parova koji su u braku više od pola veka.

 “Najbitnije je da se slažemo, da budemo zdravi. Ja sam pensioner, sedimo kući lepo nam je”, kaže Nikola Perić iz Boževca.

 “Bili smo blizu, čuvali smo zajedno  krave, išli smo zajedno u školu, družili smo se i tako uzeli smo se. Imamo dva sina i ćerku. Živim u Boževcu sa dedom, lepo se slažemo za 55 godina braka, sve smo prošli zajedno, nismo se svađali, nismo imali problem u braku, lepo smo živeli i dan danas živimo lepo. Idemo kod dece, deca nam dolaze, imamo unuke i praunuke”, kaže Blagica Perić.

Sloga kuću gradi! Ovo je poruka poslata iz Velikog Ropotova. Ovo je bila jedinstvena prilika da se mnogi vide i prisete svojih mladalačkih dana.

“Radili smo složno, dogovarali se, on tamo, ja ovamo, deca posao, kuća, nismo znali za nervozu. Tako je bilo lepo, tako se radilo, sve ručno, ali je život bio lepši”, priseća se Ratka Aleksić iz Velikog Ropotova.

“Poručio bih mladima da se na vreme žene, da na vreme stvaraju familiju, jer bez porodice i familije ne treba ti ni kuća ni imanje, ništa. Ja sam 50 godina u braku, nisam bio u inostranstvo, ovde sam radio, lepo sam se slagao sa mojom ženom –samo dogovor”, kaže Trajko Aleksić iz Velikog Ropotova.

“Zlatna svadba” obeležena je četvrti put od osnivanja ove manifestacije. Okupljeni parovi su bili iz Malog i Velikog Ropotova, Tomanca, Pančela, Drenovca, Rajanovca, Odevca i Boževca, a za njihovo okupljanje zaslužen je Organizacioni odbor.

“2003. godine smo prvi put organizovali zlatnu svadbu, da i ove starije članove malo uključimo, da im pokažemo da ih nismo zaboravili, tako da smo prošli ceo ovaj kraj, svi parovi koji imaju preko 50 godina braka, a da su oba bračna druga živa, da ih malo okupimo, da se malo druže, da se provesele, da vide da nisu zaboravljeni”,  kaže Negovan Dimić, član Organizacionog odbora.

Parovima su uručeni i prigodni pokloni, a glumac Srpskog amaterskog pozorišta u Gnjilanu Saša Stojanović uveseljavao je prisutne. Nešto kasnije na stadionu u Ropotovu je održan dečiji sportski dan, gde su se mališani nadmetali u više sportskih disciplina.

“Najinteresantnije mi je bilo skakanje u džakovima i trčanje”.

“Svidelo mi se što smo trčali i što smo skakali u džakovima”,  navodi Dunja Stoilković.

“Imali smo dan sportskih dešavanja za uzraste od 1. do 4. razreda, za dečake i devojčice i uzraste od 5. do 8. razreda. Bilo je zabavno, deca su se zabavila”, kaže Stefan Stojanović, nastavnik fizike.

19. Vidovdanske svečanosti  završavaju se 28. juna, kada će u crkvi Svetog Arhangela Mihaila ovom mestu biti služena liturgija, nakon čega će biti organizovan odlazak do Prilepca, rodnog mesta kneza Lazara, dok će u večernjim satima učesnicima biti dodeljene nagrade i zahvalnice, a svi posetioci moći će da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu.