14:35

11.07.2019

14:35

11.07.2019

Maja Denić, RTK2

Neretko se dešava da ubodi insekata rezultiraju burnom alergijskom reakcijom, a u ređim slučajevima i smrtnim ishodom, ukoliko se pacijenti na vreme ne obrate lekaru. Kakve komplikacije mogu uslediti i da li je preventiva jedini način zaštite?

Komarci, pčele, ose, krpelji i stršljeni su najaktivniji tokom leta i teško je izbeći neprijatan susret sa njima.

‘’Komarci obično izazivaju neku lokalnu reakciju na koži, tu dođe do crvenila, do blagog otoka, obično se javlja subjektivni simptom svrab. To je obično bezazleno i ponekad nije potrebno ni tretirati, leči se nekim hladnim oblogama, eventualno nekim blagim kortikosteroidnim mastima, ukoliko je taj svrab izražen. Onda imamo ose, pčele i stršljene koji uopšte nisu bezazleni, naravno najveći broj tih ujeda je bezazleno, dolazi do lokalne reakcije, na mestu ujeda se javlja crvenilo sa otokom i svrab. To se tretira hladnim oblogama i uglavnom prolazi. Ponekad može da se javi alergijska reakcija koja može biti različite težine od neke blage, pa čak do anaflaktičkog šoka. Ako je ujed krpelja u pitanju, on mora da se izvadi, nesme ostati u našoj koži. Vrlo je važno da se svi delovi krpelja izvade, što krpelj duže sedi pričvršćen za našu kožu, on je opasniji. On može da prenese lajmsku bolest ukoliko je zaražen’’, istakla je dermatovenerolog Maja Stojković.

Naše sugrađane smo pitali da li su svesni mogućih komplikacija od uboda insekata i da li znaju kako da se zaštite.

‘’Od uboda insekata obično se štitimo kremam protiv ujeda, ukoliko dođe do ujeda tabletama, a ukoliko se stanje pogorša obratimo se lekaru’’.

‘’Znam da su opasni, kada sam bio dete pretrpeo sam brojne ujede, ali sada pokušavam da se zaštitim. Prosto izbegavam mesta gde ih ima puno, štitim se listom od oraha itd.’’, rekli su građani Gračanice.

Kako bi se izbegle neprijatnosti, treba uvažiti savet lekara:

‘’Kada je u pitanju krpelj izbegavati prostor gde je velika trava, nositi duže pantalone, važno je prekriti što veći deo tela odećom koja je lagana i svelte boje. Protiv ujeda komaraca na tržištu postoje razni preparati koje možemo koristiti i koji donekle sprečavaju ujede’’, naglašava doktorka Stojković.

Dermatovenerolozi preporučuju oprez osobama sklonim burnim alergijskim reakcijama. Kako bi izbegli komplikacije, neophodno je da se jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi, gde će dobiti odgovarajuću terapiju.