08:50

17.07.2019

08:50

17.07.2019

Marija Đorić, Radio Kosovo 2

Poljoprivrednik Aleksandar Nedeljković iz Lapljeg Sela ove godine posejao je 20 hektara pod pšenicom i ječmom, od toga 3,5 hetara je pod ječmom, dok je ostalo pod pšenicom. Nedeljković za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, kaže da 60 posto svoje pšenice prodaje, ali da se ova godina nije baš isplatila.

“Prosek koji se može računati ove godine po hektaru je 4 tone, nije baš isplatljivo, ali ipak dobro je. Priča se da je 20 centi otkupna cena. U odnosu na prošlu godinu dobro je, ali za poljoprivrednika ni to nije usaglašena cena za ovu godinu računajući cene herbicida, pesticida, veštačkog đubriva. Kada bi se sve to stavilo na papir matematički ni ta cena od 20 centi nije neka cena. Realna cena od prilike trebalo bi da bude 25 centi”, ističe Aleksandar.

Nedeljković navodi da poseduje svu potrebnu mehanizaciju.

“Na našu sreću posedujemo svu poljoprivrednu mehanizaciju i onda nam taj rad dođe jeftiniji u odnosu na one koji treba sve to da plate. Nama je za velike površine isplatljivije, nego za onog koji ima hektar ili dva. Njemu je to neisplatljivo. Kad sve plati, onda je u minusu’’, kaže Nedeljković.

On dodaje da svake godine dobija subvencije koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede Kosova.
 
Poljoprivrednik Dejan Perić iz Gračanice ove godine je posejao 6 hektara pod pšenicom, 1,5 hektar pod ječmom i malo kukuruza. Perić kaže da ne poseduje svu neophodnu mehanizaciju, pa je prinuđen da određene usluge plaća.

“U početku je bila loša setva, zbog loših vremenskih uslova, ali smo se na  kraju ipak izborili i tu i tamo mogu da kažem da nije loše. Od mehanizacije posedujem  traktore, samo kombajn nemam za pšenicu, ali uglavnom plaćamo te usluge”, kaže Perić. 

U vezi ovogodišnje otkupne cene pšenice, Perić se nada da će biti bolja.

“Kao i svake godine ove godine je otkupna cena krenula sa 18 centi, sad je već otišlo na 20 centi, jer nema roda ove godine kao što se očekivalo. Manje ljudi je posejalo, smanjili su kao i ja što sam smanjio, tako je i mnogo njih smanjilo ove godine”, ističe Perić.


Perić je, kao i Nedeljković, predao zahtev u opštini Gračanica za dobijanje subvencija za pšenicu i kukuruz, koja iznosi 150 eura po hektaru.

Istovremeno, Dragiša Stojanović direktor odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo u opštini Gračanica ističe da je ove godine zasejano manje pšenice zbog loših vreminskih uslova tokom setve.

“U odnosu na prošlu godinu mnogo veće površine su zasejane pod kukuruzom, dok su površine pod pšenicom ove godine smanjene zbog loših vremenskih uslova koji su vladali jesenas. Bila je suša, nepovoljni vremenski uslovi, naši ratari nisu mogli da zaseju pšenicu i onda je to razlog da na proleće ostave njive da bi mogli da zaseju kukuruz”, istakao je Stojanović za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

Po njegovim rečima, opština Gračanica poljoprovrednicima pomaže u vidu subvencija.

“Mi smo javni servis Ministarstva poljoprivrede Kosova, gde poljoprivredni proizvođaći kod nas predaju potrebnu dokumentaciju i dobijaju opet nadoknadu kako bi uspeli da nadoknade troškove u setvi. Zatim manji su prinosi i niska cena naših kultura, samim tim sa ovim subvencijama oni nadomešćuju jednostavno svoj prihod”, kaže direktor Stojanović.

On napominje da postoje i opštinske subvencije koje su skromne, ali koliko toliko znače poljoprivrednim proizvođačima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja Kosova, ove godine se očekuje prosečan prinos pšenice od 3.5 do 4 tone po hektaru. Predviđa se da će se silosi kosovskih poljoprivrednika ove godine napuniti sa 180.000 do 200.000 tona pšenice.