14:11

01.08.2019

14:11

01.08.2019

Maja Denić, RTK2

Postoje dokazi da je pivo jedno od najstarijih napitaka na svetu, njegova upotreba vezuje se za Egipćane koji su ga proizvodili još pre 5.000 godina. Popularnost koju je pivo steklo, održana je do danas, ali postoje brojne nedoumice oko njegove upotrebe. Odgovor na pitanje ‘’Da li je upotreba piva štetna ili korisna za zdravlje’’?, potražili smo na Međunarodni dan piva koji se u svetu obeležava od 2007. godine.

Pivo je alkoholno piće, koje se pravi od kvasca, hmelja, ječma i vode. Njega mnogo više piju muškarci, ali u skorije vreme ni žene ne zaostaju. Koliko je pivo popularno na našim prostorima i da li naši sugrađani konzumiraju ovo piće?

’’Pivo je veoma popularno od davnina, ne pijem često, ali ponekad popijem. Neko kaže da je štetno, neko da je korisno, ako meni prija ja ću popiti, ne slušam šta drugi kažu’’.

’’Prvo je zdravo, drugo poboljšava apetit, posle ručka prija za želudac. Ja pijem svakog dana po flašu piva, mislim da nije štetno, govorim iz svog iskustva’’, kažu meštani Gračanice.

Brojne naučne studije potvrdile su pozitivan uticaj piva na zdravlje čoveka. Lekari savetuju da se nesme zaboraviti da pivo uvek treba umereno konzumirati, jer samo tako može da se iskoriste svi vitamini i minerali koje ono pruža.

’’Pivo u sebi sadrži velike količline vitamina B, naročito vitamina B6, tako da konzumiranje piva u malim količinama, jednu ili dve čaše, povoljno utiče na zdravlje čoveka. Statistički podaci su pokazali da se konzumacijom piva samanjuje rizik oboljenja od bubrežnih bolesti, na bubrege povoljno utiče zbog komponenti koje sadrži. Takođe, utiče na smanjenja lošeg holesterola u organizmu, zbog visoke vrednosti silicijuma koje pivo sadrži utiče na smanjenje osteoporoze, pivo samnjuje stres, dve do tri čaše piva izuzetno povoljno utiču na poboljšanje sna, na smanjenje nekih psihičkih smetnji’’, istakla je doktorka Jelena Milošević.

Osim pozitivnih, prekomerna upotreba piva ima i negativan uticaj na zdravlje. Onoga čega moramo biti svesni jesu opasnosti koje donosi preterivanje u alkoholu.

’’Štetno je u slučaju psihičkih pacijenata koji koriste jaku psihičku terapiju, oni nikako ne smeju da konzumiraju pivo, deca mlađeg uzrasta ne trebaju da piju pivo. Štetni uticaj je i kod osoba koji su dugogodišnji zavisnici od alkohola, gde dolazi do opijanja, a samim tim i do komplikacija njihovih osnovnih bolesti, pogotovo ako se radi o hroničnim i kardiovaskularnim bolesnicima. Mogu da se jave mučnine, povraćanje, može doći do pojave kolapsa, dezorjentacije, prisutne su i psihičke tegobe, a u najgorem slučaju može doći do pojave kardiovaskularnih tegoba i povišenja krvnog pritiska’’, naglašava doktorka Milošević.

Statistike pokazuju da Česi piju najviše piva po stanovniku u svetu, na godišnjem nivou to je oko 150 litara ovog pića. Izbor ovog pića je veliki, postojanjem preko 400 vrsta piva na svetu, a najvažnija poruka na Međunarodni dan piva je biti umeren u njegovoj upotrebi.