15:41

04.08.2019

15:41

04.08.2019

Maja Denić, RTK2

Meštani Babinog Mosta su u povrtarstvu videli posao od koga može da se zaradi, a uzgoj paprike godinama unazad vodeća je povrtarska delatnost u ovom selu. Sa ponosom ističu da je paprika izuzetnog kvaliteta i da su zbog toga sada već prepoznatljivi, a ove godine u ataru sela paprika je zasejana na površini od oko 100 hektara.

U Babinom Mostu najviše je onih koji se bave uzgojem somborke, vrste  paprike koja prema rečima meštana najbolje uspeva. Iako još uvek nije počela sezona pripireme zimnice, što je ujedno i vreme kada se paprika najviše prodaje, za pojedine uzgajivače sezona prodaja je već počela. Vremenske prilike su ove godine pogodovale, pa već ima dobrog i kvalitetnog prvog roda. Međutim na pojedinim parcelama primetana je stagnacija rasta i razvoja biljke.

’’Ova godina je dobra za papriku, problem je u tome što se na nekim njivama suši. To je verovatno neka bolest, za koju se treba utvrditi odakle dolazi. Mi veoma malo prskamo papriku, samo ono što moramo, međutim dolaze nam prodavci sa strane koji koriste previše tih preparata zbog kojih imaju mnogo veći rod i onda nam ubiju cenu’’, istakao je Predrag Mićalović iz Babinog Mosta.

Povrtari ističu da proizvodnja ove kulture nije nimalo laka, zahteva puno rada i ulaganja, ali se trud na kraju i isplati. Samo u porodičnom gazdinstvu Vitomira Petrovića papriku uzgajaju na površini od preko tri hektara.

’’Prošle godine smo imali oko tri ipo hektara pod paprikom, ali se zbog kišnog vremena ona kvarila, ali na kraju smo ipak bili zadovoljni. Ova godina je bolja što se tiče vremenskih uslova, ovo sunce pogoduje njenom razvoju’’, rekao je Vitomir Petrović.

Dobar rod ove godine obećava i dobru prodajnu cenu. Za kvalitet je između ostalog presudnai ručna berba.

’’Ove godine očekujemo dobar i kvalitetan prinos. Kvalitet je u našem domaćem semenu, koje koristimo preko 40 godina, verovatno je zbog toga i izuzetnog kvaliteta", izjavio je Petović.

Iako nemaju organizovano tržište, povrtari u Babinom Mostu se ne žale, kažu da sve što proizvedu to i prodaju. Otkupna cena na veliko još uvek nije formirana, a u maloprodaji cena varira u zavisnosti od ponude, potražnje i kvaiteta, trenutna cena je 100 dinara ili 80 centi za kilogram paprike.