12:50

06.08.2019

12:50

06.08.2019

Maja Denić, RTK2

Iako je grejna sezona još uvek daleko, pojedina domaćinstva se uveliko pripremaju za zimu. Početkom proleća ogrev je mogao da se pazari po znatno nižoj ceni, međutim, iz dana u dan cena ogrevnog drveta se povećava, trenutno za jedan kubni metar ogrevnog drveta potrebno je izdvojiti oko 40 evra.

O ogrevu treba razmišljati na vreme, većina seoskih domaćinstava odlučuje se za kupovinu ogrevnog drveta, navodeći da je to najisplativiji način da se pregura zimska sezona. Međutim, ima i onih koji se odlučuju za pelet i struju.

’’Ja koristim drva, sve sam već pripremio, plaćao sam po 30 evra po kubnom metru. Teško je da izdvojimo budžet za kupovinu ogreva, ali uspeli smo nekako, kupio sam 12 metara drva za ovu sezonu. Uzeo sam i ugalj, po ceni od oko 30 evra po toni’’.

’’S obzirom da živim u stanu, a da su drva preskupa, ja sam odlučila da se grejem na struju’’.

’’Za ogrev koristim drva, cena zavisi od vremena kada se nabavlja, sada je 30 evra po kubnom metru. Za kupovinu ogreva se snalazimo, za jednu grejnu sezonu potrošimo oko sedam metara’’.

’’Ja sam plaćala 4.300 dinara za metar kvadratni, mislim da je to visoka cena za jednog penzionera. Štedim godinu dana kako bi izdvojila za kupovinu ogreva’’, kažu meštani Gračanice

Oni koji se odluče za kupovinu ogrevnog drveta, u zavisnosti od vrste, moraće da izdvoje od 38 do 45 evra po kubnom metru. Prodavci ističu da su zadovoljni potražnjom, ali i ovogodišnjom cenom.

’’Imamo tri vrste drveta, bukva, hrast i grab. Cena bukovog drveta je 40 evra po kubnom metru, hrast je 45, dok je grabovo 38 evra. Najkvalitenije drvo je grab, to se nama najviše isplati, a hrastovo drvo se najviše traži, do sada sam prodao preko hiljadu kubnih metara. Dolaze ljudi da kupuju, oko pedeset metara prodam na dan. Najveća potražnja je od jula do oktobra, ja sam zadovoljan prodajom’’,  ističe Bajra Beriša, prodavac.

Za predstojeću grejnu sezonu potrebno je obezbediti najmanje deset kubnih metara drva, što u proseku košta oko 400 evra. Međutim, poslednjih godina sve više domaćinstava odlučuje se i za grejanje na pelet, čija je cena oko 200 evra po toni. Pa bi računica bila sledeća, ukoliko je u pitanju grejna površina od oko 100 kvadrta onda će to značiti izdvajenje 600 evra iz kućnog budžeta. Iako mnogi još uvek razmišljaju o letnjoj sezoni i odmorima, drugi pak misle i o predstojećoj zimi, jer će novčanici u narednom periodu postajati sve tanji bliži se priprema dece za polazak u školu, a tu je i briga o pripremi zimnice.