20:58

08.08.2019

20:58

08.08.2019

Tanja Gapić, RTK2

Tradicionalno, na dan Svete Petke, u Lapljem Selu je održana manifetacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ koju i ove godine organizuje Udruženje žena Avenija iz ovog sela.

Bogat kulturno umetnički program, unikatni ručni radovi, domaće rukotvorine, tradicionalna jela, obeležili su sedmo izdanje manifestacije „Zlatne ruke Kosovke devojke“.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

“Drago mi je što smo i ove godine pomogli UŽ Avenija, jer neguju tradiciju i kulturu. I u narednom period nastavićemo da podržavamo ovakve akcije jer je se na ovakvim manifestacijama na lep način predstavlja i naša opština”, izjavio je Popović.

Cilj ove manifetacije očuvanje kuluture i tradicije, ističe predsednica Udruženja žena Avenija Gordana Đorić.

“Ako nemamo tradiciju onda ne postojimo, zato moramo da sačuvamo kulturu i tradiciju sve ono što predstavlja nas same. Mi se trudimo i verujem da ćemo i u narednom period raditi bolje”, rekla je Gordana Đorić.

Ove godine program je održan u dečjem parku u Lapljem Selu i okupio je veliki broj udruženja sa Kosova i regiona koja se bave proizvodnjom domaćih rukotvorina.

„Važno je da održavamo  tradiciju kako se nekada radilo, od starih ručnih radova, domaće kuhinje jer imamo zaista bogat asortiman onoga što čuvamo od zaborava“, ističe Snežana Bogdanović iz Rume.

„Naše udruženje postoji dvadeset godina, da li će mladi naslediti naš posao, čuvati tradiciju..videćemo“,  izjavila Mileva Bošnjak iz Uduženja Sremica.

“Čuvamo od zaborava stare zanate, ručne radove heklanje, vez, tkanje, starinska jela i kolače, takođe bavimo se edukacijom dece i omladine jer je važno da to znaju i buduće generacije”, kaže Vesna Radanov iz Kupinova.

Manifestacija je završena koncertom estradne umetnice Dragice Radosavljević Cakane.