14:02

13.08.2019

14:02

13.08.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Babin Most poznat je po proizvodnji paprike. Berba je na pojedinim parcelama krenula, ali problem predstavljaju sezonski radnici kojih je sve teže naći.

Zasadi paprike u Babinom Mostu prostiru se na više od 80 hektara. Sezona berbe i prodaje polako počinje. Posla puno, a sezonskih radnika malo. To je i glavni razlog zašto su Ristići ove godine smanjili proizvodnju.

“Radnici se teško nalaze, nađe se ali malo teže, nema ih dovoljno. Ta setva i prodaja, posle ide malo lakše. Zalivanje ide malo brže, malo lakše. Obično mogu da se nađu Romi iz Plemetine, drugih nema”, rekao je Živorad Ristić.

Mirjana Ađančić ove godine ima oko 40 ari pod zasadom somborke.  

”Ona je i deblja, teža je, dobra je i za prodaju, svi je traže, potražnja je velika. Nemamo radnike, porodično radimo, muž, sin, dve ćerke i ja”, kaže Mirjana Ađančić.

Paprika je ove godine boljeg kvaliteta, napominju povrtari. Nadaju se da će se njihov ovogodišnji trud i isplatiti.   

“Somborka je stigla, ona se već prodaje, mi drugu gotovo i da ne sejemo. Isplativo je više nego pšenica i kukuruz, ali se mnogo ulaže. Za godinu dana uložimo preko 2.000 evra, za creva, đubre, rasad, kopanje, jedna ruka - druga ruka, sejanje, možda i do 3.000 evra da se uloži za jedan hektar”, kaže Živorad Ristić.

”Oko 6:30 smo ovde, zalivamo tokom dana. Ova godina je bila teža, prošla godina  je bila kišovita, ali nadam se da smo uspeli. Ima dosta problema, ima negde da se suši koren, to mora da se sanira. Zalivanje najviše, jer može stalno da se vodi računa o tome, prskanje, prehrana”, rekla je Mirjana Ađančić.

Cena paprike trenutno iznosi oko 60 centi po kilogramu. Pored Mitrovice, Gračanice i Zubinog Potoka , povrtari iz Babinog Mosta papriku prodaju i s jedne i druge strane magistralnog puta Priština- Mitrovica.