16:27

14.08.2019

16:27

14.08.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U Osojanu nadomak Istoka  otvorena je sušara čiju je izgradnju finansirala Vlada Srbije. Ovim su stvoreni uslovi za preradu voća i povrća, lekovitog bilja i šumskih plodova, a poljoprivrednicima iz ovog kraja biće omogućen i bolji plasman proizvoda.

Povratnici u opštini Istok kažu da će im novootvorena  sušara u Osojanu olakšati posao i omogućiti  brži plasman proizvoda. Većina  njih se žali da do sada nije lako nalazila put do tržišta.

"Otvara se jedan novi proizvod, najbolji kvalitet voćarstva biće dat na tržište kao sušena šljiva, možda i kroz neki drugi oblik kroz džemove ili sokove daće Bog, neće ići sve u rakiju što je do sada bila tradicija ovog kraja. Da promenimo tradiciju i idemo na bolje stvari, ovo će doneti osveženje“, kaže Čedomir Perović iz Đurakovca.

 „Poslednje dve godine sejao sam pšenicu i kukuruz, radim oko 15 hektara, zavisi od godine. Usled niske  cene ove godine probao sam da idem na kartu-crni luk, posejao sam 1,5ha. Rodilo je dobro, e sad kakav će plasman biti videćemo“, navodi Predrag Zakić iz Šaljinovice.

„Značiće puno, prvenstveno zapošljavanje mladih ljudi, imamo mlade neupošljene, značiće puno za stabilizaciju situacije na terenu“, kaže Ljubiša Šćepanović iz Šaljinovice.

Projekat izgradnje tunelske sušare kapaciteta 800 kilograma,  sa 5.506.000 dinara finansirala je Vlada Srbije. Predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo poručili su  da je u planu realizacija  još projekata.

 „Razgovarali smo sa jednim poljoprivrednikom  koji ima veliku količinu luka, imamo ideju da sušeni luk ponudimo tržištu, tako da je to nešto što će ovom narodu da omogući da se zaposli. Ovde ima i velika količina vrganja na raspolaganju, tokom godine, a on može da dostigne cenu tokom godine više hiljada dinara na tržištu kao svež, u Beogradu i u regionu. Ima puno mogućnosti, a Kancelarija za KiM, nastavlja sa ovakvim projektima, prošle godine smo finansirali oko 200 miliona u sadnice, 450.000 sadnica je podeljeno“, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo  Zoran Bojović.

Osim  što  garantuje plasman proizvoda, otvoranje sušare je prilika za  nova radna mesta. Iako smeštena u Osojanu, ona će mnogo značiti  povratnicima  svih 18  okolnih sela.

 „Ovde je najveći problem plasman proizvoda, ima viška svih poljoprivrednih  proizvoda i ovo će omogućiti da ne moraju da odlaze i odnose po 5kg. šljive u Mitrovici, već će to moći da urade ovde. Ovu sušaru već smo u dogovoru sa preduzećem 'Metohija'Su koje će najverovatnije uzeti upravljanje, inače mi kao lokalna samouprava ne možemo da upravljamo sa njom. Tu će moći da nađe zapošljenje 5 do 10 ljudi“, poručio  je predsednik Privremenog organa Opštine Istok Mališa Đurić.

U Opštini Istok je  pre ’99. živelo oko 8.500 Srba, danas ih je oko 800. Žive i rade, obrađuju  imanja  i nadaju se boljem.