15:48

16.08.2019

15:48

16.08.2019

Evica Kovačević, RTK2

Sedamdesetogodišnji Sabri Latoši iz Prištine bavi se izradom ramova. Zahvaljujući ljubavi prema ovom zanatu njegovi ramovi krase mnoga umetnička dela.  

Sabri Latoši izrađuje isključivo drvene ramove već 16 godina, a ovaj zanat je zavoleo još u ranom detinjstvu. Ponosan je što će ga u ovom poslu naslediti sinovi.

"Ovim poslom počeo sam da bavim još sedemdesetih godina, na početku svog rada bavio sam se staklorezom, a onda sam počeo sa izradom ramova. Radimo po želji mušterija ogledala. Sin je završo umetničku akademiju, radi sklupture, takođe i moj stariji sin koji je u Americi bavi se izradom ramova", kaže zanatlija Sabri Latoši.

Iako je reč o unosnom zanatu, malo je mladih zainteresovano za njega.

"Sada skoro niko ne želi da se bavi zanatom, omladina traži posao, ali ne želi da radi, ja sam dve godine učio ovaj zanat bez ikave nadoknade, a sada niko ne želi makar da se potrudi", kaže Latoši.  

Ukoliko se nekom poslu pristupi s ljubavlju, rezultati neće izostati, tvrdi ovaj zanatlija.

"Od ovog posla može da se živi, uz pomoć ovog zanata podigao sam šestoro dece, završili su fakultete i ja sam srećan. Da se opet rodim, ne bih poželeo nijedan drugi posao", ističe Latoši.

Sabri Latoši se iskreno nada da će ljubav prema izradi ramova preneti i na svoje potomstvo i veruje da će ovaj zanat prerasti u porodičnu tradiciju.