14:32

18.08.2019

14:32

18.08.2019

Evica Kovačević, RTK2

Sve je više onih koji u potrazi za boljim životom odlaze skoro iz svih sredina na Kosovu. Nimalo bolja situacija nije ni u Preocu, selu u opštini Gračanica, iz kojeg u poslednje četiri godine odlazi sve veći broj mladih ljudi. Razloga je mnogo, ali ono što ih najviše podstiče na odlazak jeste nezaposlenost.

Preoce, selo udaljeno svega nekoliko kilometara od Gračanice, pominje se još u povelji kralja Milutina. Po etničkoj strukturi, Preoce je pretežno nastanjeno srpskim življem. Prema nezvaničnim informacijama u selu živi oko 1000 Srba, desetak porodica iz romske zajednice, a izgradnjom naselja “Marigona” u blizini sela, etnička struktura stanovništva se menja.

,,Etnička struktura sela menja se nakon rata 1999. godine, prodajom zemljišta biznismenima koji su pretežno Albanci. Velika je izgradnja dužinom auto puta magistrale Priština –Uroševac, i sada smo dobili novi auto put koji prolazi istočnom stranom sela, mi smo, kako bih rekao, u jednom getu između tih magistralnih puteva", kaže predstavnik omladine u Preocu Nikola Jovanović.

Određeni broj ljudi se baš zbog toga opredelio za prodaju svog imanja u blizini puta i dalje prema centru sela. A usled velike nezaposlenosti, i kako mladi kažu, nedostatka perspektive i valjane infrastrukture, sve je više onih koji svoju sreću traže na nekom drugom mestu. 

,,Odlaze zbog neimanja perspektive, jer su mladi Preočani  izgubili nadu zbog neodvijanja nekih procesa, dok u susednom Lapljem selu procesi se odvijaju, gradi se srednjoškolski centar, pod protektoratom sadašnjeg direktora srednje škole to idealno funkcioniše, imaju i sportski centar, kod nas su ti procesi prestali da se odvijaju", ističe Nikola Jovanović.

Odlazak mladih najviše pogađa njihove najmilije, koji, kako kažu, ostaju sami, prepušteni sami sebi. 

,,Velika je emocija što su mi unuci otišli, voleo sam da ovde ostanu i da se zaposle, teško je odvojeni su od roditelja, od dede i babe, nisu ovde mogli da nađu posao i otišli su", kaže Ratomir Kostić iz Preoca.

,,Nedostaju mi puno, volim da su ovde, ali kad nema posla, šta da rade, nisu radili nigde, teško mi je, uvek plačem", kaže draginja Kostić iz Preoca.

I pored toga što su mladi, kako navode, izgubili volju za ostankom, na nadležnima je da pronađu način da bar pokušaju da ih zadrže u jednom od najstarijih sela na Kosovu.