14:47

29.08.2019

14:47

29.08.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

Po mirisu pečenih paprika, kuvanog paradajza, džemova i ostalih specijaliteta vrednih domaćica, znamo da je jesen na pragu. Proveravali smo cene na pijacama i koliko se ceni pripremanje zimnice.

Tezge sa raznovrsnim povrćem i gužve na pijacama dokazuju da je počelo pripremanje zimnice. Prodavci kažu da prodaja dobro ide.

“Aktuelni su paradajz, paprika, beli luk. Paradajz je 100 dinara, paprika isto. Imamo razne vrste paprika u ponudi, somborku, amandu, mada za ajvar još nije počela”, objašnjava Ismail Butići.

Cene povrća su veće u odnosu na prethodnu godinu, a povrtari sa centralnog Kosova su zadovoljni i kvalitetom i cenom ovogodišnjeg roda. Jovanovići iz Ugljara se skoro dve decenije uspešno bave povrtarsvom i planiraju proširenje proizvodnje.

“Kod nas se sve traži, to što se traži i proizvodimo. Kreće se od paradajza, paprike… sada stižu i kornišoni. Ove godine je cena paradajza bila dobra, sada kada je krenula zimnica malo je pala, ali smo u suštini zadovoljni cenom. Trenutno je kilogram paradjza 90 ili 100 dinara, u zavisnosti od klase”, zadovoljan je Žarko Jovanović.

Iako se u svakom marketu mogu naći gotovi proizvodi, poput ajvara, turšije, kiselih krastavčića, domaćice se uglavnom odlučuju za pipremanje zimnice, jer, kažu, ništa ne može zameniti njen ukus.

“Već smo počeli, spremamo feferone, kuvamo džem, stavljamo papriku. Malo je rano, ali kada ima svoje, lakše je. Ono što zafali, kupimo. Zimnicu uglavnom spremam za svoju porodicu, nikad se nisam bavila prodajom zimnice”, kaže Nadica Cvejić.

“Spremamo zimnicu, ne kupujemo je. Imamo našu, domaću paprika koju pripremamo na različite načine”, dodaje Gordana Stanković.

”Mi smo skoro sve završili. Zimnicu pripremamo za nas, imamo podrume gde je čuvamo. Stavljali smo ajvar, barenu papriku. Osmočlana smo porodica, treba dosta zimnice”, navodi Kosara Jovanović.

Prodavci se nadaju boljoj prodajii jer je pripremanje zimnice tek krenulo i dodaju da se cene povrća neće bitnije menjati.