15:59

31.08.2019

15:59

31.08.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U Zubinom Potoku počeo Svetski rafting kup  na kome učestvuje oko 20 domaćih i stranih  ekipa.

Zubin Potok je ovog vikenda u znaku sportskih dešavanja. Na reci Ibar se šesti put organizuje rafting u okviru koga je i Svetski  kup. Takmičenje će biti u više disciplina.

"Danas imamo takmičenje u više disciplina, imamo noćnu stazu kojom se možemo pohvaliti, to je jedina noćna rafting staza u ovom okruženju. Od 20 časova imamo trku slaloma koja je vrlo atraktivna i nalazi se ovde pored samog sportskog centra Zubin Potok, što nama daje još veći značaj, takvu poziciju nema niko u Evropi”, rekao je Boris Purjakov, predsednik Rafting saveza Srbije i prvi potpredsednik Svetske rafting federacije.

Sport je tu da osnuje i nova prijateljstva poručio je na otvaranju Svetskog  rafting kupa predsednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

"Želim da pobedi najbolji i sa tim rečima otvaram drugi Svetski rafting kup koji se održava u Zubinom Potoku, neka  pobedi najbolji”, predsednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

Svako takmičenje za sportiste predstavlja veliki izazov. Pored domaćih, na kupu učestvuju i timovi iz Italije, Bugarske  i  Hrvatske.

“Izazov je da se savlada prirodna prepreka i meni je najzanimljiviji deo suprotstavljanje crvenim kapijama. Kapije moraju da se uhvate uzvodno, gde cela ekipa funkcioniše zajedno", rekao je Milan Smilić iz Pančeva, rafting klub 4x4.

"Ovo je veoma lepo iskustvo, jako je lep spust, reka. Dopada mi se ovo mesto i ljudi su pozitivni", kaže Aleksa Močić iz Beograda.

"Mi treniramo na Dunavu, ovde se nadamo dobrim rezultatima", Rada Damjanova iz Bugarske.

"Srećni smo što smo ovde i što možemo da se takmičimo, nadam se da će sve dobro proći”, kaže Sara iz Italije.

"Danas sam prvi put na raftingu i utisci su fenomenalni, organizacija je odlična”, kaže Selma Gegić iz Novog Pazara.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković je poručio da će ova kancelarija kroz investicione projekte  pomoći sport.

"Danas je Zubin Potok centar sportskog dešavanja u Srbiji, juče je to bila Mitrovica s obzirom da u tom gradu živi devojka koja je juče postala i evropski šampion, Natalija Savić u kik boksu. Sportski duh koji poseduje srpski narod ovde na Kosovu i taj talenat da prevazilazi različite prepreke i izazove je ono što nas je održalo na ovim prostorima i svakako takav talenat treba podržati", poručio je pomoćnik direktora  kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

Svetski rafting kup završava se sutra kada će biti proglašeni pobednici. Organizatori događaja su Rafting savez Srbije, opština Zubin Potok u saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za KiM.