15:49

03.09.2019

15:49

03.09.2019

Maja Denić, RTK2

Pojedina domaćinstva u Preocu, selu na teritoriji Opštine Gračanica, imaju problema sa izlivanjem kanalizacije. Naime, pre više od dva meseca došlo je do izlivanja fekalija iz šahte na glavnom putu, gde je frekvencija saobraćaja velika. Iako su mešatani na vreme obavestili Regionalnu kompaniju za vodosnabdevanje u Gračanici, na rešavanje ovog problema se još uvek čeka.

Meštani Preoca koji žive u blizini problematične šahte kažu da su prinuđeni da gaze po fekalijama i  udišu nesnosan smrad, pa strahuju od moguće zaraze.

"Ovaj problem je prisutan skoro tri meseca. Išao  sam u regionalni vodovod gde su mi rekli da trenutno nemaju mogućnosti da to saniraju, zato što je put prometan, ne mogu da blokiraju saobraćaj.Ovaj problem je prilično urgentan, jer voda koja izbija iz te napukle cevi  puni kanalizacioni šaht, koji se dalje preliva i uliva u naš posed.Stahujem svakog dana kada treba da otvorim kapiju zato što se par puta, kada prođe auto, dešavalo da me zapljusne voda iz bare. Strahujemo da može doći do neke zaraze", reko je Milivoje Lakić

"Smeta nam, oseća se nesnosan smrad, ne možemo ispred kuće da izađemo.Nisu mogli da nam reše problem, samo su gledali, voda i dalje ide.Plašimo se da ne dođe do neke zaraze, toplo je vreme, što dovodi do nesnosnog smrada", kaže Violeta Stojanović.

Iz Regionalne kompanije za vodosnabdevanje u Gračanici nisu hteli pred našu kameru, ali su nam u neformalnom razgovoru rekli da su upoznati sa ovim problemom, koji će, tvrde,  već sutra  u Preocu biti rešen. Nadležni  ističu da imaju samo jednu cisternu i da zbog toga ne mogu odmah da reaguju. Iz Opštine Gračanica navode da će, ukoliko kompanija za vodosnabdevanje  ne uspe da reši problem, kao i mnogo puta do sada, preduzeti mere.

"Opština Gračanica je u selu Preoce i ranije rešavala probleme sa kanalizacijonom mrežom i ovog puta će na osnovu prijave meštana ili predstavnika sela izaći na teren i videti o čemu se radi.Probleme smo rešavali u saradnji sa Regionalnom kompanijom vodovoda iz Prištine, tamo gde vodovod nije mogao da reši problem sa cisternom, Opština Gračanica je mehanizacijom rešavala te probleme , tako da ćemo i ovaj problem u najkraćem roku rešiti" , istakao je Vladica Trajković, direktor javnih službi u Opštini Gračanica.

Iz Ministrastva životne sredine poručuju da  su  zbog dotrajale infrastrukture kvarovi na kanalizacionoj mreži prisutni  širom Kosova. Problemi će se najpre rešavati u mestima koja još uvek nemaju kanalizacionu mrežu, kako bi sprečilo nekontrolisano izlivanje fekalija koje ugrožavaju životnu sredinu. Jedino rešenje je nadležni vide u izgradnji fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, koja za sada postoji  samo u Prizrenu.