16:11

05.09.2019

16:11

05.09.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Polaganje kamena temeljca za izgradnju nove kuće Nemanji i Violeti Maksimović iz Livađa, koji svakog časa očekuju prinovu, znači početak boljeg života.

U trošnoj ćerpičari od 36 kvadratnih metara živi Nemanja sa trudnom suprugom, roditeljima, bratom, snahom i njihovo troje dece. Život u novom domu, prema rečima izvođača radova, započeće krajem ove godine. Malo je reći da su se obradovali.

"Prelep je osećaj imati svoj krov nad glavom. To je nešto najvrednije u životu. Da nije bilo pomoći opštine i predsednika Srđana mislim da ne bi mogao da sam napravim kuću. Ja sam odlučan da ostanem ovde i nijednog trenutka nisam mislio da odem nigde dalje", izričit je dvadesedmogodišnji Nemanja Maksimović.

„Novi život i presrećni smo. Ja sam u devetom mesecu trudnoće, nemam reči kojim bih opisala trenutni osećaj“, kaže Violeta.

Presrećan što će bar jedan od njegovih sinova živeti zasebno, Branko Maksimović podseća da u ovoj trošnoj kućici nastavlja život sa starijim sinom, snahom i troje unučadi.

"Kakav život živimo, to mora samo da se zamisli. To je život u nemoguće", rekao je Nemanjin otac Branko.

Kamen temeljac za izgradnju nove kuće položio je predsednik Opštine Gračanica, u pratnji predsednika Privremenog organa Opštine Priština. Oni su poručili da će, u skladu sa mogućnostima, nastaviti stambeno zbrinjavanje porodica sa teritorije ove opštine, kao i upošljavanje koje obezbeđuje budućnost na ovom prostoru.

„Svaka izgrađena kuća je za nas plus jer je veoma bitno da utemeljimo naše porodice ovde i da koliko god možemo, i kao opština i kao ljudi, pomognemo jedni drugima. Moramo da budemo solidarni, moramo da znamo šta radimo i moramo da gledamo u budućnost ako želimo da opstanemo na ovom prostoru. Ja sam ponosan na svaki kamen temeljac koji sam do sada postavio. Na ovome nećemo stati. Ostaju nam još tri porodice koje ćemo krenuti da stambeno zbrinjavamo u narednih 15 dana. Posebno se radujem jer porodica Maksimović očekuje prinovu tako da će beba dati posebnu čar svemu ovome što radimo“, kazao je Popović.

„Pored toga veoma je bitna stavka posao. Mi očekujemo da će biti novih radnih mesta, Vlada Republike Srbije je odobrila niz projekata koje će finansirati u sledećoj godini. Treba izgraditi neke fabrike, farme, hladnjača, a sve će to omogućiti i nova zapošljavanja. Mislimo da ćemo sa tim zbrinuti dobar broj mladih ljudi i obezbediti im trajni ostanak i opstanak na Kosovu“, istakao je Karadžić.

Izgradnja doma za porodicu Maksimović je treća od ukupno šest kuća koliko će opština izgraditi u ovoj godini.