15:38

14.09.2019

15:38

14.09.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

U Babinom Mostu, selu u blizini Obilića uzgajanje paprike decenijama predstavlja vodeću povrtarsku delatnost. Povrtari sa ponosom ističu da je paprika izuzetnog kvaliteta i da je oko 100 hektara obradivog zemljišta pod ovom kulturom.

U Babinom Mostu gotovo da nema domaćinstva koje se ne bavi poljoprivredom. Ovaj kraj je oduvek bio poznat po povrću izvrsnog kvaliteta, naročito zasadima paprike koji se prostiru na velikoj površini. Vredni i nadaleko poznati povrtari na vreme završavaju sezonske poslove. Iako im  vremenske prilike nisu išle na ruku, povrtari ističu da su zadovoljni prinosom i cenom.

“Prošle godine je bila bolja, ove godine ipak je dobra. Rano je pocrvenela, zahteva zalivanje i mnogo vode jer su bile velike vrućin. Cena je dobra, 90 dinara na džak, a kilogram paprike košta 100 dinara. Uglavnom uzgajamo somborku koju klasiramo. Imamo mušterije koji stalno kupuju kod nas. Dolaze i Albanci iz Prištine jer Srbi uzgajaju dobru i kvalitetnu papriku”, objašnjava Milan Petrović.

Za mnoge je povrtarstvo hobi koji su zavoleli od malena pomno prateći rad svojih baka i deka. Ipak, od proizvodnje paprika se može i dobro zaraditi. Porodici Petrović je prodaja paprike jedini izvor prihoda.

“Ima već oko 30-40 godina kako se bavimo povrtarstvom. Moj otac se bavio uzgojem paprike, a sada moji sinovi, snajke i žena rade. Treba mnogo radne snage za papriku. Rasađivanje, zalivanje kopanje, prva i druga ruka, zatim branje. Nije lako. Sin mi ne radi nigde, ja sam u penziji i  šta god mogu pomažem”, dodaje Petrović.

Obzirom da otkupne stanice ne postoje, Envera Bektišija smo zatekli pored magistralnog puta Priština-Mitrovica. Papriku uzgaja na površini od 80 ari dugi niz godina. Ističe da proizvodnja ove kulture zahteva veliko zalaganje ali da se trud isplati.

“Cena se po džaku kreće od 3,5 do 4 evra, sve zavisi od klase i kvaliteta. Ova godina je bolja od prethodne jer je bilo više prinosa nego prošle godine kada je i cena bila bolja. Zadovoljni smo, prodaja ide dobro”.

Plodno zemljište, puno ulaganja i truda uvek urodi plodom. Da je paprika u Babinom Mostu dobrog kvaliteta, svedoči činjenica da veliki broj kupaca sa Kosova dolazi baš u ovo selo da istu i kupi. Mnogobrojni povrtari u Babinom Mostu suočavaju se sa problemom organizovanog tržišta koje je, uprkos tome, zadovoljavajuće.