11:59

18.09.2019

11:59

18.09.2019

Marija Đorić, Radio Kosovo 2

Jesen je period godine kada se u plastenicima radi na rasađivanju i oživljavanju biljaka. Aleksandar Ilić iz Gračanice već deset godina bavi se gajenjem cveća i sadnice cveća uglavnom proizvodi sam. Ilić za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku ističe da je sada najaktuelnija hrizentema, koja cveta u ovo doba godine. On trenutno u plasteniku ima 10 000 sadnica, a u jeku glavne sezone, tokom proleća, bude i po 30 do 40 000 sadnica.

“Sada spremam nešto za osmomartovski program, sejanje sam prošle nedelje završio a sada radim na oživljavanju biljaka. Ja kupujem hibridno seme koje se mora sejati pincetom. Nije to za one sa slabim živcima jer je mnogo sitno. Sejanje se radi u supstratu koji je namenjen baš za sejanje, treba određena temperatura od 22 do 25 stepeni, potrebna je vlaga preko 95 posto, i grejanje nekih 15 dana dok sve to nikne. Nakon toga čeka se da biljka poraste do određene visine da bi se presadila u veće čaše to bi trebalo da bude negde u decembru. Najosetljiviji period za biljke jeste decembar mesec, tada mora da se loži i greje i potrebno je dodatno osvetljenje. Posle je potrebno još jedno presađivanje u januaru ili februaru u zavisnosti od biljke i čeka se april kada kreće prodaja”, ističe Ilić.  

Ilić kaže da je gajenje cveća jako zahtevan, ali i isplativ posao.

“Mogu da kažem da je prezahtevan, velika je obaveza da stalno neko mora da bude ovde. Ja sam zavoleo ovaj posao, stalno sam u plasteniku i meni to nije teško. Uvek ima nešto da se radi, kada čovek vidi procvetane biljke i sve te lepe boje, onda se duša ispuni a umor zaboravi. Cene su pristupačne u zavisnosti od biljaka ima od 20 centi pa do 10 evra sve zavisi od veličine saksije”, kaže Ilić.

Što se plasmana robe tiče, Ilić navodi da tih problema nema i da kupci dolaze na kućnu adresu. 

“Kupci dolaze na kućnu adresu tih problema nemam. Imam kupce koji dolaze širom Kosova. Prvih par godina bilo je da kažem malo problema dok se sve raščulo sada više ne. Imam dosta kupaca koji kupuju pa preprodaju, tako da veliki deo oni kupuju”, rekao je Aleksandar Ilić. 

Proizvodnjom cveća, takođe se bavi i Salija Rašiti iz Ajvalije, opština Priština. U plasteniku poseduje oko 350 sadnica cveća koje uglavnom nabavlja iz Holandije, a neke proizvodi i sam. 

“Imam šemšire, ruže, hibiskus, palmu, nema baš puno sezonskog cveća osim malo begonija. Trenutno je najaktuelnija hrizentema, jesenko cveće koje se sada prodaje”, ističe Rašiti.

Rašiti rasad i cveće prodaje u svojoj prodavnici pored kuće u kojoj živi. Zadovoljan je prodajam i ističe da gajenje cveća jeste zahtevan posao.

“Prodaja najviše ide u proleće, najviše sezonsko cveće u malim saksijama. Ovaj posao radim iz dobre volje, zahtevno je jer je potrebno da se prebacuje iz manje saksije u veću da bi poraslo više. Većinom kada sadnice stignu iz Holandije stižu u manjim saksijama i mora odmah da se prebace u veće. Iz manje saksije izvadim komplet sa zemljom. Onda stavljam u veću saksiju supstrat zemlju i već za dve nedelje ima puno razlike, bez ove procedure neće da cveta”, naveo je Salija Rašiti. 

Ukoliko se neko odluči da se bavi ovim poslom cvećari ističu da je ljubav i volja prema cveću presudna.