14:51

19.09.2019

14:51

19.09.2019

Maja Denić, RTK2

Karnevalom mališana predškolske ustanove “Đurđevak“ zvanično su otvoreni Dani opštine Gračanica, a u naredna dva dana biće predstavljen bogat kulturno-umetničkih i sportski program.

Opština Gračanica i ove godine do 21.septembra organizuje brojne kulturne i sportske manifestacije. Obeležavanje dana ove opštine je započelo karnevalom predškolske ustanove Đurđevak, a manifestaciju je otvorio zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Damjan Jović.

"Zadovoljstvo je što je sa nama ovoliko dece, ovoliko mladosti, to je nada da imamo budućnost, a na  putu razvoja i boljitka Vlada Srbije će biti uz vas svakim danom sve više.Pokušaćemo da pomognemo koliko je to u našoj moći i za ove mlade ljudi da mogu da se školuju, da mogu da se leče na kvalitetan način’’ , istakao je Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM.

"Pobeda je kada vidimo ovoliko mladosti na jednom mestu, moramo da negujemo naš identitet, našu kulturu, a sve to možete da vidite kroz program koji smo vam spremili tokom Dana Opštine Gračanica’’,  istakao je Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice.

Mališani predškolske ustanove ’’Đurđevak’’ su prisutne zabavili  izvođenjem različitih igara i pesama.

‘’Pevao sam Drži me za ruku i Da rata ne bude, nije bilo teško naučiti sve ovo’’.

‘’Bilo mi je mnogo lepo, ovo smo pevali za sve vas’’.

‘’Nikad lepše nije bilo, uživali smo’’ ,rekli su mališani predškolske  ustanove ’’Đurđevak’’.

"Pripreme su bile kratke,  ovo su nova deca, naši predškolci, neki od njih su u vrtiću tek petnaestak dana, a ima i onih  koji su tu kraće, oko sedam dana, jer je renoviranje vrtića bilo u toku, tako da je bilo kratko, ali lepo. Deca uvek donose radost, čak i kada pogreše'' , navela je Verica Arsić, direktorica pred[kolske ustanove ‘’Đurđevak’’.

U Lapljem Selu su održani sportski turniri u košarci, odbojci i fudbalu, kao i srednjovekovni karavan, a u Lepini dečija lutkarska predstava. Za večeras je najavljena je smotra folklora i nastup izvođača izvorne i etno muzike Danice Krstić. Dani opštine Gračanica se obeležavaju peti put od njenog osnivanja, a  u manastiru Gračanica će na  Malu Gospojinu biti služena  sveta arhijerejska luturgija. Dani opštine Gračanica se završavaju svečanom akademijom u Domu kulture i koncertom velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine.