18:23

20.09.2019

18:23

20.09.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

Da Opština Gračanica vodi računa o zbrinjavanju socijalno ugroženih poridica i odrastanju mališana, svedoči i današnji primer. Položen je kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Stević u Badovcu, a u saradnji sa Opštinom Subotica (Srbija) ispredškolci iz Ugljara su posle 20 godina dobili i pravi vrtić.

Nakon porodične tragedije, Katarina Stević je ostala sama, sa troje male dece i bez primanja.  Devetogodišnja Isidora kaže da je uzbuđena što će uskoro imati novi dom: 

“Presrećna sam što cu imati novi dom, više prostora za igru i nove prijatelje".

Kamen temeljac za izgradnju nove kuće položio je predsednik Opštine Gračanica, u pratnji gradonačelnika Subotice. Srđan Popović je poručio da će nastaviti stambeno zbrinjavanje porodica sa teritorije ove opštine.

"Ovo je peta kuća u nizu, ostala nam je je još jedna koju ćemo ove godine sagraditi. Utemeljenje porodica je naš prioritet i nećemo se zaustaviti dok i poslednja porodica kojoj je potreban krov nad glavom ne dobije stambeni objekat. Kao što ste i sami bili u prilici da vidite, pre tri nedelje smo položili kamen temeljac za 36 stanova. Do sada smo podelili oko 52 stana i sagradili vise od 30 kuća".

Prema rečima izvođača radova Katarina Stević će sa svojom decom započeti život u novom domu krajem ove godine.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM ističe da izgradnja kuća omogućava opstanak Srba na Kosovu.

"Ovo je još jedna prilika da se okupimo i pružimo pomoć onima kojima je najpotrebnija. Svaka čast Opštini Gračanica koja svakodnevno posvećuju pažnju porodicama, što je od vitalnog značaja za  odrtživost srpstva na Kosovu”, ističe Damjan Jović.

Još jednu lepu priču donosimo iz Ugljara. Zahvaljujući sredstvima koja je obezbedila Opština Gračanica i donaciji Opštine Subotica, mališani iz Ugljara više neće boraviti u vrtiću u iznajmljenoj kući, kao prethodnih 20 godina.

Naime, novoizgrađeni vrtić "Naša radost" je u potpunosti opremljen.

"Naša radost" u Ugljaru je dobilo svoj prostor. Osećaj je prelep, jer ova deca vise neće ići u iznajmljenu kuću, već sada imaju svoju zgradu, gde mogu da odrastaju na pravilan način. Drago mi je što su vaspitačice dobile adekvatan prostor da obrazuju i čuvaju ovu decu. Dugujemo veliku zahvalnost gradonačelniku Subotice gospodinu Labanu, koji je donacijom opremio ovo obdanište", navodi Srđan Popović, predsednik Opštine Gračanica.

"Izuzetna mi je čast da vas pozdravim u ime grada Subotice i u svoje lično ime i da nastavljamo sa saradnjom dve bratske opštine. To je simbolika, jer i jedna preškolska ustanova u Subotici nosi naziv “Naša radost”. Drago nam je što smo zajednički uspeli da opremimo ovaj prelepi objekat I da budućnost naših najdražih učinimo što lepšom i izvesnijom”, dodaje gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

Opština Gračanica će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti stambeno  zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica kao i adekvatne uslove u vaspitno – obrazovnim ustanovama, poručuju iz ove lokalne samouprave.