17:27

24.09.2019

17:27

24.09.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

Tokom jesenjih i zimskih meseci prehlada i grip nisu retke pojave. Dolaskom hladnijih dana i provođenjem više vremena u zatvorenom prostoru, stvaraju se savršeni uslovi za ove neugodne sezonske bolesti koji nas, ukoliko se ne deluje preventivno, mogu prikovati za krevet i do desetak dana.

Dolaskom jeseni i osetnim padom temperature počinje i sezona prehlade i gripa. Simptomi su svima dobro poznati.

“Osim hroničnih bolesti, pacijenti se najčešće javljaju sa simptomima akutne respiratorne virusne infekcije, kao što je malaksalost, kašalj, kijanje, osećaj nelagodnosti u nosu i peckanje u očima”, kaže dr Miloš Krstić.

Prehlade, viroze, upale grla, kašalj, nižu se jedno za drugim pa je rizik od infekcije veliki. Većina pacijenata na svoju ruku poseže za antibioticima, pa dr Miloš Krstić upozorava da antibiotici nisu delotvorni u lečenju virusnih oboljenja i ističe značaj preventive. 

“Saveti lekara su da se pre svega uzima redovna terapija koja je već propisana hroničnim bolesnicima. Što se akutnih viroza tiče, preventivno izbegavanje većih skupova je veoma bitno jer se virusi lako šire. Primena vitaminskih preparata je takođe bitna”.

Najpodložniji virusnim oboljenjima su hronični bolesnici.

“Ja sam ionako srčani bolesnik, kada se vreme menja osetim tegobe, poput bola u grudima. Inače se dobro osećam”.

“Smeta mi ovo vreme, imam reumu u levoj ruci, boli me rame, lakat. Lečim se. Kad je loše vreme odmaram”.

Jačanju imunološkog sistema doprinosi balansirana ishrana, bogata vitaminima, dovoljan unos tečnosti, više odmora i kvalitetnog sna. Ukoliko izostanu propratne komplikacije, lečenje prehlade i gripa traje od 5 do10 dana.