14:56

26.09.2019

14:56

26.09.2019

Evica Kovačević, RTK2

Pečenje rakije je tradicija u srpskim domaćinstvima. Rakija šljivovica je kao brend nadaleko poznata u svetu. Ali među proizvođačima dobre kapljice ima i onih koji koriste i drugo voće, od jabuke, kruške, preko dunje i kajsije, do južnog voća.

Stari kazandžija Živorad Živić iz Dobrotina kaže da se njegova porodica oduvek bavila pečenjem rakije, a on je proizvodi od različitog voća.

"Koju rakiju sada pečete, od čega? Trenutno pečemo rakiju od jabuka, ima nešto malo i od šljiva, ali sada pečemo jabukovaču, imamo oko 3 tone jabuka. Koja je tajna dobre rakije? Tajna dobre rakije je da iz kazana ne ističe u mlazu, jer je tada nekavalitetna, ista metoda je i kod prepeka", kaže kazandžija  Živorad Živić iz Dobrotina.

Pored uobičajenih rakija, kao što su šljivovica i jabukovača, Živorad prizvodi rakiju i od voća koje nije karakteristično za ovo podneblje.

"Pečem rakije od svih vrsta voća i od kivija i od banana i od jabuka, krušaka, grožđa. Najbolja rakija je od banana. Kako spremate rakiju od banana? Sprema se isto ko i ova od komina, samo što ona ne sadrži kiselinu, nego se mora dodati kvasac, da bi počelo vrenje. Spremao sam i od mandarina, imao sam oko 2 tone mandarina", kaže Živorad.

Živorad kaže da nema problema sa prodajom svoje rakije, jer ima redovne mušterije.

"Ima kupaca. Ko sve kupuje vašu rakiju? Najčešće otkupljuju veliki restorani u Prištini, Lipljanu, Uroševcu", kaže Živorad.

Bez dobre rakije nema nijednog veselja,a oko kazana se okupljaju prijatelji, poznanici i komšije, sa kojima se razmenjuju iskustva, evociraju uspomene, ispredaju priče i nazdravlja uz čašicu kapljice istekle iz kazanske lule.