14:13

29.09.2019

14:13

29.09.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Iako je berba voća pri kraju, na red je došla jabuka. Nepovoljni vremenski uslovi u toku vegetacije, nepovoljno su se odrazili na ovogodišnji rod voća.

Retki su voćari na centralnom Kosovu koji se mogu pohvaliti dobrim rodom voća. Tomislav Kostić iz Gračanice u svojoj okućnici ima jabuke i kruške. Iako je obavio sve agrotehničke mere, ove godine ipak očekuje manji rod.   

“Neće biti ni polovina od prošle godine. Prošle godine sam imao puno, zadovoljan sam bio i kvalitetom, ove godine nije taj kvalitet, sitniji je rod, nema neku voštanu zrelost”, kaže Toma Kostić iz Gračanice.

Raznovrstan voćnjak nalazi se i kod Olivere Kostić. Iako je berba šljiva završena, predstoji berba jabuka, a od ove godine po prvi put ubira i plodove smokve.

 “Zadovoljni smo dosta, prošle godine je bilo i previse, padalo je, kidalo grane, pola su i oštećene grane od velikog roda. Ove godine je taman rodilo, ni manje ni više. Zadovoljni smo tim, sad imamo i rakiju da prodajemo, to je sve obavljeno, šljive su završene, čekamo jabuke za koji dan da se oberu. Nešto podelimo, višak ostavimo za sebe za zimu”, rekla je Olivera Kostić.

Nakon berbe stručnjaci napominju da treba započeti radove u voćnjaku kako bi se stabla što bolje pripremila za prezimljavanje. Voće tretirati bakarnim preparatima, napominje diplomirani inženjer poljoprivrede Marko Kostić.

“Najbolje bi bilo da kad 80% listova opadne, da dobro spremimo voće za zimu. Trebalo bi da izvršimo tretiranje voća bakarnim preparatima ili sumporom i krečom, da bi se voće  pripremilo za zimu. Krajem februara treba početi sa rezidbom”, rekao je diplomirani inženjer poljoprivrede Marko Kostić.

Plodove koji ostanu sasušeni na drveću potrebno je ukloniti, kako ne bi naškodili sledećoj vegetaciji, napominju stručnjaci.