15:21

07.10.2019

15:21

07.10.2019

Evica Kovačević, RTK2

Dolaskom hladnih dana raste i potražnja ogrevnog materijala. Većina domaćinstava je na vreme pribavila drva i ugalj, a iz KEK-a poručuju da su u toku pripreme za početak grejne sezone koja počinje 15. oktobra.

Stovarišta su dobro snabdevena, prodaja ogreva, kažu njihovi vlasnici, dobro ide, iako su cene, prema mišljenju kupaca, velike.

"U ovom periodu je najveća potražnja, ljudi svakodnevno kupuju, ali je velika nestašica drva, mi se snabdevamo iz udaljenijih mesta, pa je samim tim i cena veća. I prošle godine u ovom periodu je bila ista cena kao i ove. Oni koji imaju centralno grejanje kupuju šumovo drvo, a oni koji se greju na drva kupuju bukvu. Cena šumovog drveta je 45 evra po metru, sa rezanjem i prevozom, dok je cena bukve 42 evra sa rezanjem i prevozom", ističe radnik stovarišta u Ajvaliji Redžep Sulejmani.

Mnoga domaćinstva u Gračanici su već spremna za hladnije dane.

"Jeste, drva smo na vreme kupili. Mi smo drva nabavili još u proleću, sad već čujem da su dosta skuplja. Mi smo plaćali po 30 evra metar", kaže Dragana Đurović iz Gračanice.

"Da spremio sam drva i to ranije pre mesec ipo dana, spremio sam oko 20 metara. Ja mislim da će biti dovoljno, u zavisnosti od zime. Šta je isplativije ugalj ili drva? Drva su skuplja. Koliko ste plaćali drva? 36 evra metar", kaže Ratko Popović iz Gračanice.

Iz Termokosa ističu da su zahvaljujući saradnji sa KEK-om obavili sve pripreme za početak grejne sezone.

"Postavljanje tarifa za grejanje je isključiva nadležnost Regulatorne Kancelarije za energiju koja je u grejnoj sezoni 2016/2017 smanjila tarife grejanja za stambeni sektor za 7%, dok za poslovni i institucionalni sektor za 5%. Trenutno su cene grejanja za stambeni sektor po kvadratnom metru 0,78 evra plus PDV, dok za poslovni i institucionalni sektor 0,97 evra plus PDV, navode u Trmokosu.

 Sve je više domaćinstava koja uvode centralno grejanje na pelet, koji se trenutno može nabaviti po ceni od 199 evra po toni.