15:03

09.10.2019

15:03

09.10.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

Duško Radović je govorio da ne postoji ništa draže niti važnije od mišljenja male dece i načina na koji ga ona formulišu. Mišljenje dece smatrao je nepogrešivim.  Upravo je dečija nedelja odličan povod da se prisetimo prava najvažnijih bića na planeti - naše dece. Dečja nedelja se širom sveta obeležava u prvoj sedmici oktobra. U okviru ove nedelje su u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici održane sportske igre, u kojoj su učestvovala deca iz vrtića „Đurđevak“ i njihovi roditelji.

Učitelj u penziji Ljubomir Maksimović je istakao da je obeležavanje Dečije nedelje važan deo njihovog budućeg obrazovanja, jer podsiče njihovu kreativnost i socijalizaciju.

“To je dan namenjen deci predškolskog uzrasta, učenicima, roditeljima i vaspitačima. To je jedinstvena manifestacija, evo nas danas u Osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici na školskom igralištu, gde se kroz igru, pesmu i različite aktivnosti uče da budu aktivni u društvu”, rekao je Maksimović.

Od kreativnosti vaspitača zavisi i motivisanost mališana, a vaspitačima PU “Đurđevak”, ona ne manjka.

“Dete se mora motivisati jer dete je simbol obdaništa ali je simbol i na samom terenu u zavisnosti koliko su ga vaspitači vaspitavali kroz igru u svom obdaništu” dodaje Maksimović.

Vesela lica mališana potvrđuju da su deca ukras sveta.

“Najviše nam se svidelo kada smo igrali Ivin ples”.

“I meni se najviše sviđao Ivin ples. Mada volim i druge igre”.

“Lepo se provodimo, sviđa mi se sve, ali mi je ovaj ples omiljeni”.

“Mnogo nam je lepo, uživamo igramo se sa drugaricama”.

“Danas mi se najviše svidelo ona igra sa lopticama”.

“Ovde sam sa drugarima, mnogo mi je lepo, igramo se”, rekli su mališani.

U sportskim disciplinama, plesu i ostalim zanimljivim igrama predškolcima su se pridružili i njihovi roditelji.

“Pobedili smo na takmičenju u skakanju na jednoj nozi. Vežbali smo dosta i dali smo sve od sebe. Nije bilo lako. Učestvujemo na takmičenju muzičkih stolica, nadamo se da ćemo dobro proći”, kaže Danijel Ćirković.

“Ova manifestacija je značajna kako za decu tako i za nas roditelje. Došla sam da dam podršku  svom detetu koje je predškolskog uzrasta. Jako je lepo, svi uživamo” navodi Danijela Ivić.

“Mi smo došli da se družimo sa decom, znači im puno. Deca su presrećna, učestvujemo u različitim aktivnostima a što je najvažnije, deca se zabavljaju”, dodaje Goran Rakić.

Na radost najmlađih, Dečja nedelja traje do 13. oktobra. Ova manifestacija je i  prilika da se ukaže na prava i potrebe dece, kao i na  odgovornost okoline, pre svega porodice i vaspitno – obrazovnih ustanova, u njihovom odrastanju.
Deco, srećna vam Dečja nedelja!