15:56

12.10.2019

15:56

12.10.2019

Maja Denić, RTK2

U organizaciji Doma kulture Gračanica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, učenici osnovnih škola na teritoriji ove opštine imaju priliku da učestvuju na sedmodnevnoj književnoj radionici koja ima za cilj očuvanje jezika i podsticaj na stvaralaštvo.

Dečja književna radionica ‘’Čuvam jezik, lepo pišem’’ se prvi put organizuje u Gračanici i ima za cilj da deci približi ljubav prema poeziji, čitanju i pisanju, da izgrade kritičko mišljenje prema onome što stvaraju, ističu predavači.

‘’Radićemo sa njima na podsticanju stavaranja pre svega literarnog, ali istovremeno kako poboljšati određeni literarni rad u umetničkom smislu, koje su mane i vrline, neke opšte aspekte, zajednički ćemo kritikovati napisano. Na taj način svako će imati pravo da izrazi svoje mišljenje, a to će doprineti onome ko je taj rad stvorio’’, rekao je Aca Vidić, pesnik.

‘’Jako mi je drago što imam priliku da razgovaram sa ovom decom i da pokušam da neka svoja književna iskustva prenesem mladim i budućim piscima. Da pokušamo da nađemo način, da oni zapravo razumeju da se u svima njima krije jedna klica budućih i eventualnih pisaca i da naš jezik bude nešto što oni čuvaju na ovom prostoru, jer je zaista teško sačuvati sopštveni jezik, to je naša misija zbog čega smo danas ovde’’, istakao je Radisav Milić, pisac.

Organizatori ističu da je ova radionica namenjena učenicima osnovnih škola koji će imati prilliku da u toku njenog trajanja razviju kulturu pisanog izražavanja, maštovitost, talenat i kreativnost.

‘’Za sada je odziv dece dobar, a naš cilj je da ovu decu dodatno animiramo u pogledu književnosti’’, izjavio je Milan Tanasković, ispred Doma kulture Gračanica.

Učenici su sa pažnjom propratili prvi dan radionice, kažu da im puno znači što imaju priliku da književnosti pristupe na jedan drugačiji način.

‘’Ovde mogu da naučim mnogo toga, recimo kako da razvijem svoja osećanja prema pisanju. Sviđa mi se način rada, zato sam ovde’’.

‘’Oduševljena sam radionicom, imala sam jaku želju da dođem i upoznam se sa piscima. Sve ovo mi se jako dopada’’, rekle su učenice osmog razreda.

Polaznici ove radionice će na kraju imati priliku da predstave svoje radove, a najbolji rad biće nagrađen. Za sve učesnike pripremljene su i diplome.