15:18

15.10.2019

15:18

15.10.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Iako je predviđeno da vakcinacija protiv gripa počne 15. oktobra, vakcine još uvek nisu dopremljene u Dom zdravlja u Gračanici.

Nadležni u Domu zdravlja u Gračanici kažu da očekuju da će vakcine protiv gripa uksoro stići.

“Vakcinacija protiv gripa je u toku, međutim, vakcine još nisu dopremljene. Imamo inforamacije da su u transportu i očekujemo da će ih uskoro biti”, kaže specijalista interne medicine i načelnik službe opšte medicine u Domu zdravlja u Gračanici dr Siniša Rašić.

Vakcine protiv gripa se preporučuju hroničnim bolesnicima, osobama strarijim od 65 godina, kao i onima sa oslabljenim imunitetom.

,,Vakcinacija se preporučuje osobama koje boluju od hroničnih bolesti, kao što su, hronične respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes i druge endokrinološke bolesti. Preporučuje se i vakcinacija dece i trudnica, ali u dogovoru sa ginekologom i to nakon drugog trimestra trudnoće”, napominje dr Siniša Rašić.

O delotvornosti vakcine protiv gripa, mišljenja građana su podeljena.

,,Imam 56 godina i nikad se nisam vakcinisao, imunitet mi je dobar. Oni koji nemaju prirodni imunitet, oni će se vakcinisati. Što više belog luka, vitamina i nema ni vakcina ni gripa”.

“Mislim da je preventivno jako dobro, da se pre svega deca i starija lica zaštite”.

“Dok se nisam vakcinisao glava me nije zabolela, kako sam primio vakcinu kao da si me popario”.

“Nisam za takvu vakcinaciju, nisam se nikad vakcinisala, pijem nešto za jačanje imuniteta, prođem zimu i ovaj period”.

U Domu zdravlja u Gračanici prošle godine je vakcine protiv gripa primilo više od 250 pacijenata.

,,Svim građanima šaljem poruku da je vakcina protiv gripa u potpunosti bezbedna i da svake godine čitav tim naučnika, na osnovu prethodnih slojeva virusa gripa, pravi posebnu vakcinu koja je jedinstvena za sve u svetu, nema izuzetaka, bezbedna je i može se uvek primiti”, naglašava dr Siniša Rašić.

Iz Doma zdravlja u Gračanici kažu da će građane blagovremeno obevestiti o početku vakcinacije protiv gripa.