15:28

17.10.2019

15:28

17.10.2019

Milan Milićević, RTK2

Gimnazija “Priština” sa sedištem u Lapljem Selu danas obeležava 106. rođendan. Tim povodom je u prostorijama Osnovne škole “Miladin Mitić”, u kojoj već 20 godina nastavu pohađaju i gimnazijalci, priređen prigodan kilturno – umetnički program.

Učenici i profesori Gimnazije “Priština” sa sedištem u Lapljem Selu su se potrudili da na pravi način obeleže Dan škole. Direktor Dejan Denić je izrazio zadovoljstvo što je u ovoj vaspitno – obrazovnoj ustanovi iz godine u godinu sve veći broj đaka.

“Sama ta činjenica da slavimo 106 godina dosta kazuje. Znači, da je ovo škola sa jednom dugom tradicijom. Nažalost, evo već 20 godina smo izmešteni sa svoje lokacije, radimo ovde u Lapljem Selu. Bez obzira što je to tako, mi iz generacije u generaciju postižemo određene uspehe i održavamo jednu tradicuju koju je gimnazija imala dok je bila u Prištini. U oba smera upisujemo maksimalan broj učenika. Taj broj bi svakako bio veći kada bismo imali uslove za to”,  istakao je Dejan Denić, direktor Gimnazije.

Na brojnim takmičenjima učenici prištinske gimnazije godinama ostvaruju zapažene rezultate. Učenica četvrtog razreda Andrijana Slavić je na “Dositejevom konkursu” u Novom Sadu osvojila drugu nagradu.

“Čast je biti učenica Gimnazije “Priština” i mi smo ovom nagradom pokazali da je naša škola na istom nivou kao i škole iz Srbije. Ja sam dobitnica druge nagrade na “Dositejevom konkursu” za temu “Vostani Serbije u naše vreme”. Napisala sam pesmu i stručni žiri je procenio da je ona dovoljno dobra za drugu nagradu na tako prestižnom konkursu”, rekla je Andrijana Slavić.

Među sadašnjim predavačima su i bivši učenici Prištinske gimnazije.

“Čest je i privilegija biti učenik, a kasnije i profesor u ovoj Gimnaziji koja danas proslavlja 106. rođendan. Moje školovanje se umnogome razlikuje od školovanja današnje dece. Najpre zbog toga što smo mi radili u mnogo humanijim uslovima, iako se radi o periodu pre oko 35 godina. Danas su uslovi mnogo teži ali je nas Bog podario time što nam je dao dobru i talentovanu decu”, istakla je Ana Kostić, profesor srpskog jezika.

Obeležavanju Dana škole prisustvovao je i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, nekadašnji učenik ove Gimnazije.

“Mogu da kažem da je to bio jedan od najlepših delova mog života i danas sam se veoma rado prisetio tog dela mog života. Drago mi je da gimnazija traje dalje prosto je neuništiva. Ovde ima mnogo lepe i pametne dece i nadam se da će tako i u budućnosti ostati”, zaključio je Srđan Popović.

Nastavu u Prištinskoj gimnaziji trenutno pohađa 151 učenik, što je najveći broj đaka otkad je škola iz Prištine izmeštena u Laplje Selo.