15:01

20.10.2019

15:01

20.10.2019

Bojan Tomić, RTK2

Da od poljoprivrede i stočarstva može da se živi, potvrđuje i primer  porodice Filipović, koja na porodičnom imanju uzgaja koze i bavi se proizvodnjom mleka, mlečnih proizvoda i mesa.

Sašo Kovačevski je odlučio da buran gradski život zameni seoskim. U zaseoku Banduline, nadomak Brezovice, uzgaja stado koje broji oko 50 koza. U obavljanju svakodnevnih poslova pomaže mu supruga, a prodajom mleka i mlečnih proizvoda ostvaruje prihod potrebana za život. Svako prodato jare dobro dođe povećanju kućnog budžeta.

“Od ovoga živimo,ovo nam je jedini prihod.Prodaje se mleko, sir se prodaje odlično.Ne mogu da kažem da je ovo lak posao,ali nije ni mnogo težak,uostalom, morate ovo da volite da bi radili i uživali u tome. Izvadimo jednu prosečnu mesečnu platu od ovog posla.Na farmi provodim ceo dan,ali nema mnogo posla, osim tokom leta, kada je dan duži, dok je zimi manji obim posla. Generalno, ovo nije težak posao,čak je mnogo lakši od bilo kog drugog posla”,ističe vlasnik farme Sašo Kovačevski.

Za kozjim sirom vlada potražnja, a kvalitet proizvoda sa ove farme kupci cene.

“Ovo volim i zato i radim, polako se snalazimo  u ovom poslu, učimo na greškama.Tamo gde pogrešimo, sledeći put ispravimo, ali volim da radim ovaj posao. Naše tržište je u Štrpcu i okolnim mestima.Prva godina nam je bila teška, a sada je mnogo lekše jer su nas ljudi upoznali i sve što proizvedemo lako i prodamo”, rekao je Kovačevski.

Pošto je uspeo da ustali plasman  svojih proizvoda, Sašo Kovačevski planira da proširi svoju farmu, a za to mu je neophodna bolja mehanizacija koja bi olakšala skupljanje sena, kao i mašine za preradu mleka i proizvodnju sira. Znajući sa koliko entuzijazma i ljubavi je pristupio uzgajanju koza, ne sumnjamo da će i u ovoj nameri uspeti.