18:03

20.10.2019

18:03

20.10.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Retka su mesta u današnje vreme gde se mogu čuti zvuci frule. U Suvom Grlu u Opštini Srbica, ovaj poznati instrument se još uvek može čuti zahvaljujući Miloradu Tomaševiću.

Od ranih jutarnjih sati zvuci frule šire se Suvim Grlom, a jesenje bolje daju posebnu čar ovom mestu. Tu u srcu Srbice čuvar srpske tradicije Milorad Tomašević koji gazi osmu deceniju ne dozvoljava da tonovi tog malog instrumenta odu u zaborav. Frula je lek za dušu i srce, bez nje Milorad ne može da zamisli dan.

“Ja u pola noći zasviram, kad mi padne merak ja zasviram. Volim frulu od malena i gotovo”, kaže  Milorad.

Frulom deli i radost i tugu. Milorad je jedan je od retkih koji sem što svira i pravi frule. Prilikom izrade ovog instrumenta o svemu se mora voditi računa.

"Šljiva može,bagrem ,jasen,sva drva mogu,samo ne može vrba i čamovina... Za rupice odredim 5cm, mora sve da bude tačno, da odgovara, da  lepo da sviraš”, kaže Milorad.

Iako su ga godine pritisle i dalje dnevno pravi po jednu frulu. Priseća se mlađih dana i kako je nekada svirao.

“Znao sam da sviram i u vojsci,  uvek me je terao  kapetan da sviram, mene i jednog harmonikaša, mi smo za vojsku bili duša. Znao je da igra,  više sam voleo njega da gledam,  nego pite da jedem, bio je dobar i za vojsku, a znao je i da zaigra”, priseća se  Milorad.

Dok je Milorada iz Suvog Grla će i dalje dopirati topli zvuci frule, bez koje  nekada nije moglo da prođe nijedeno slavlje.