15:50

22.10.2019

15:50

22.10.2019

Bojan Tomić, RTK2

Članovi Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Slatko srce“ iz Gračanice su u saradnji sa učenicima Medicinske škole na dve lokacije u Gračanici vršili besplatnu proveru nivoa šećera u krvi. Iz udruženja poručuju da su  preventivni pregledi važni u ranom otkrivanju dijabetesa.

Organizovane akcije provere šećera u krvi sprovode se više puta godišnje. Ova akcija je pre Gračanice realizovana u Štrpcu, Prilužju i Ugljaru.

„Radimo na prevenciji ranog otkrivanja dijabetesa. Ovde građani dođu bez čekanja, bez zakazivanja, bez gužve, bez ikakvog dokumenta, potpuno besplatno da izvrše proveru nivoa šećera u krvi i za 5 sekundi dobijaju rezultat. Normalne granice su 3,3 do 6,6 mmola po litru. Na prostoru koji pokriva zdravstveni fond u Gračanici ima oko 2.000 registrovaih dijabetičara. On pokriva Gračanički okrug, Sirinićku župu, Prizren, Veliku Hoču i Orahovac. Na prostoru Kosova naseljenom srpskim i drugim nevećinskim življem registrovano je oko 4.000 dijabetičara, među kojima je veliki broj mladih“, istakao je Bojan Mirković predsednik udruženja za borbu protiv dijabetesa.

Meštani Gračanice smatraju da je preventivna kontrola važna.

„Radim u domu zdravlja i barem jednom mesečno proverim nivo šećera u krvi“.

„Dva-tri puta godišnje proveravam krvnu sliku, možda bi i češće trebalo. Smatram da je bitno pa čak i preventivno odlaziti kod lekara i izvršiti preglede“.

„Bolujem od dijabetesa. Bez obzira što redovno pijem tablete jednom mesečno proveravam šećer u krvi“, istakli su stanovnici Gračanice.

U današnjoj besplatnoj akciji je oko 400 građana proverilo nivo šećer u krvi, dok  je Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Slatko srce“ poklonilo više od 20 aparata ispitanicima kod kojih je zabeležen visok nivo šećera.