13:26

23.10.2019

13:26

23.10.2019

Marija Perić, RTK2

U Domu zdravlja u Gračanici započela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Pravovremena imunizacija je najdelotvorniji način zaštite od virusa gripa, savetuju lekari.

Domu zdravlja Gračanica dopremljena je dovoljna količina vakcine protiv gripa. Ove godine se, za razliku od prethodnih, primenjuje vakcina namenjena suzbijanju četiri različita tipa virusa gripa.

“Dobili smo oko 480 doza vakcine protiv sezonskog gripa, u pitanju je četvorovalenta vakcina, vaksi grip. Od toga je 130 doza namenjeno zdravstevnim radnicima Doma Zdravlja i KBC-a. Vakcina se prvenstveno preporučuje hroničnim pacijentima i licima starijim od 65 godina, ali se mogu vakcinisati i deca starija od šest meseci”, objašnjava dr Nebojša Nedeljković.

Neki od najastarijih sugrađana poranili su na vakcinaciju, a ima i onih koji su nam rekli da pribegavaju prirodnom lečenju.

,,Redovno primam vakcinu, već petnaest godina. Pomaže mi, stara sam’’.

,,Trebalo bi da se vakcinišemo. Ja lično nisam, ali trebalo bi, primiću’’.

,,Nema potrebe da se vakcinišem. Nemam neku bolest, da bi treblo. Grip preležim, pijem čajeve i tako se borim’’.

Iako se vakcina može primiti do marta, pravovremena imunizacija je nabolji način sprečavanja težeg oblika gripa i komplikacija osnovne bolesti, savetuju lekari i poručuju da je vakcina potpuno bezbedna.

“Imunizacija je važna, posebno hroničnih bolesnika, koji su zbog imunodifijencije podložni virusu gripa i potrebno je da se zaštite, kako ne bi došlo do komplikacije njihove osnovne bolesti’’, savetuje dr Nebojša Nedeljković.

,,Vakcina protiv gripa je potpuno bezbedna. Svake godine tim naučnika, na osnovu prethodnih slojeva virusa gripa, pravi posebnu vakcinu, tako da je ona jedinstvena za sve u svetu, bez izuzetka, bezbedna je i može se uvek primiti”, poručuje specijalista interne medicine dr Siniša Rašić.

Prošle godine u Domu zdravlja u Gračanici vakcinisano je oko 315 pacijenata, a ove godine očekuju bolji odziv. Vakcinacija se preporučuje i trudnicama, nakon drugog trimestra trudnoće, u dogovoru sa ginekologom.