19:46

23.10.2019

19:46

23.10.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Savremena tehnologija je gotovo u potpunosti potisla zanate. Retki su oni koji uprkos smanjenom obimu posla, ne odustaju od onoga što ih je decenijama hranilo.

U naselju Lap Džamija u Prištini, još uvek opstaju stari zanati. U jednoj limarskoj radnji zatičemo vlasnika koji svojim zlatnim rukama, još od 60 i neke izdržava porodicu.

"Od 1960. godine sam limar. Bio sam zadovoljan ovim poslom, tada smo imali dobru platu, zarada je bila dobra. Sada više nema posla za zanatlije, ovo ne važi samo za limare, već za krojače, sajdžije, obućare, lončare. Nema posla, kriza je".

Rešat ističe da je već više od 10 godina limarski zanat, kao i mnogi drugi,  pred izumiranjem. Radi, kako kaže, za parče hleba. Napominje da je promet slab i zarada mala, kao i da  nema naslednika u svom poslu.

"Više od deset godina posla za zanatlije nema, radimo za parče hleba. Industrija i modernizacija su potisle ovaj posao. Deca su otišla u inostranstvo, ostao sam sam i radim koliko mogu. Većina starih zanatlija je otišlo u penziju, pomirili su se sa sudbinom da od ovog posla ne mogu živeti kao ranije".

Na kraju naše posete iskusni zanatlija Rešat Novobrdalij poručuje da ne potcenjuje nijednu školu, ali i napominje da od zanata uvek može da se preživi.