14:42

24.10.2019

14:42

24.10.2019

Maja Denić, RTK2

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, a obeležava se različitim aktivnostima koje podstiču žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest otkrije na vreme i poveća stepen izlečivosti. Učenički parlament Gimnazije u Lapljem Selu je tim povodom organizovao šetnju podrške svim ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 žena obolelelih od raka dojke, a oko 522.000 žena svake godine podlegne ovoj bolesti. Kako bi ukazali da je reč o opakoj bolesti i pružili podršku ženama obolelim od raka dojke, učenici Gimnazije u Lapljem Selu su, zajedno sa svojim profesorima, organizovali šetnju.

’’Ideja je zajednička, svi znamo da je oktobar mesec posvećen borbi protiv raka dojke i mislili smo da bi bilo lepo da se u našoj okolini desi nešto povodom toga, pošto znamo da se uglavnom ništa ne dešava. Hteli smo da ovim putem informišemo ljude, da neko za to čuje, krenuli smo tim putem i evo nas’’, rekla je učenica četvrtog razreda Gimnazije Andrijana Slavić.

’’Nije bilo negativnih komentara, svi su se nekako složili, direktor je izašao u susret i baš sam zadovoljna povratnom informacijom profesora za ovaj podvig učeničkog parlamenta. Jako je bitno obeležiti ovaj mesec, mislim da se ne obeležava dovoljno intezivno, a dobro je što su učenici došli na tu ideju jer je važno biti svestan u tim mlađim godinama jer ta bolest vreba svakog od nas’’, kaže Jelena Martinović, profesor filozofije.

Rak dojke se najčešće javlja kod žena koje su imale preuranjen menstrualni ciklus, kao i kod žena koje rađaju u podmaklom dobu. Faktori rizika postoje, ali se tačan uzrok nastanka tumora još uvek ne zna, ističe dečiji hirurg Dragan Perić.

’’Tumor je u principu tipično, neprestano i nesvrsishodno oboljenje tkiva. Kao što se ne zna etiologija ostalih tumora, tako se ne zna ni etiologija tumora dojke. Karcinomi dojke su najučestaliji karcinomi u poslednje vreme, ranije je na prvom mestu bio karcinom pluća. Tumorsko tkivo u čovekovom organizmu raste sve dok ne ubije čoveka. One žene koje se na vreme jave lekaru, koje odstrane tumor u začetku, dok nije dao metastaze, obično se izleče. Međutim, kod žena koje zapuštaju svoje zdravlje dolazi do širenja karcinoma i one uglavnom imaju lošu prognozu. Lečenje se sastoji iz hormonske terapije, radio terapije i hemioterapije, a nekad se na početku primenjuje hiruška intervencija. Rano otkrivanje je jako bitno, jer rano otkrivanje dovodi do trajnog izlečenja’’, istakao je Dragan Perić, dečji hirurg.

A koliko naši sugrađani vode računa o svom zdravlju?

’’Vodim računa o svom zdravlju, ali već 20 godina nisam odradila mamografiju. Ne znam ni ja zašto, osećam se zdravo’’.

’’Mnogo vodim računa o svom zdravlju, mamografiju sam odradila prošle godine, na šest meseci proveravam krvnu sliku, kontrolišem jetru, srce, pluća’’.

’’Slabo vodim računa o svom zdravlju, smatram sebe zdravom, mamografiju nisam nikada radila’’, rekli su građani.

Povodom meseca borbe protiv raka dojke sutra će u Osnovnoj  školi Miladin Mitić, uz podršku Crvenog krsta Gračanice, biti održano predavanje o značaju prevencije u borbi sa karcinom dojke, koji je najučestalija vrsta raka kod žena.