17:00

28.10.2019

17:00

28.10.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U trošnoj ćerpičari, koja svakog časa može da se obruši, žive Zoran i Vesna Đorđević iz Gračanice. A po nepisanom pravilu, gde je nemaština, tu je i bolest.

U dve kuće Đorđevića, starije od jednog veka, funkcionalna je samo jedna prostorija. Zoran i Vesna sa zebnjom iščekuju zimu u kućerku trošnih zidova, ispucale tavanice i podova.

"Od srede najavljuju kišu... pa će sneg, čim padne sneg napravim dugačku letvu od nekoliko metara, popnem se na bure i sklanjam sneg, da me ne pritisne kuća. Ne smem da se popnem na tavan", kaže Zoran.

Vesna boluje već 10 godina. Usled dijabetesa su joj stradali bubrezi, a od pre dve godine je i obnevidela pa je brigu o njoj i domaćinstvu preuzeo suprug Zoran.

"Ova soba je bila dobra, sad i ona prokišnjava, kad pada kiša stavljamo lavore, korita. Spavam na krevetu na kom izlaze federi, ćerka mi je stavila bundu, izlaze žice, muž spava na klupi pored kreveta“, kaže Vesna.

Đorđevići strahuju od zime koja se primiče. Primanja koja imaju nedovoljna su za podmirivanje troškova. U pomoć im priskaču i sin i ćerka, ali Zoran kaže da nisu u mogućnosti da im naprave novi dom.

"Najbitnija mi je kuća, da me ne zatrpa i ona da ozdravi", kaže Zoran.

Za pomoć su se obraćali samo Opštini Gračanica, koja je Đorđevićima obezbedila deo građevinskog materijala, međutim Zoran tvrdi da je to bilo nedovoljnom da započne izgradnju. Kontaktirali smo i nadležne pri Opštini Gračanica.

"Što se porodice Đorđević tiče, Opština Gračanica je 2014. godine sinu Zorana Đorđevića dodelila kuću u Novom Badovcu, namenjenu socijalno-ugroženoj porodici. Mislim da smo time mnogo pomogli porodici Đorđević, ali s druge strane nije realno da sada još jednu kuću dodelimo ili sagradimo Zoranu i Vesni Đorđević, jer na osnovu socijalne karte stanovanja imamo još mnogo porodica koje treba stambeno zbrinuti. Prema našoj evidenciji oni su pre  kuće i pomoć 2014.godine. Koliko smo mogli, pomogli smo, to je zaista velika pomoć jedne institucije jer je njihov sin stambeno zbrinut i dobio je kuću u Novom Badovcu“, rekao je Dejan Jovanović, direktor Urbanizma pri Opštini Gračanica.

Ovo je jedna u mnoštvu priča o ljudima sa sličnim problemima. Uradili smo je vođeni empatijom, verujući da će se, uprkos svemu, za Đorđeviće naći rešenje.