15:08

03.11.2019

15:08

03.11.2019

Maja Denić, RTK2

Kmetovce je nadaleko poznato po proizvodnji veoma kvalitetnog kupusa. Na više hektara se godišnje u ovom selu u regionu Gnjilana proivede više od 200 tona ovog povrća, što Kmetovčane stavlja u red jednih od najvećih proizvođača kupusa na Kosovu. Kakav je ovogodišnji rod i cena saznali smo od ovih vrednih ratara.

Sezona je stavljanja kupusa, a povrtari iz Kmetovca imaju pune ruke posla, s obzirom da veliki broj kupaca pazari ovo povrće na pijaci koja se nalazi pored magistralnog puta Gnjilane-Bujanovac. Da se kvalitet uvek isplati primer su ovi povrtari, čijem kupusu retko ko može da odoli.

’’Staro seme, po tome se prepoznaje naš kupus, sami proizvodimo seme i po tome se razlikujemo od ostalih. Ima dosta posla oko proizvodnje kupusa, ova godna je bila sušna, pa je trebalo dosta da se navodnjava, prskali smo protiv štetočina, kako bi uspeli da dobijemo kvalitetan proizvod’’, rekla je Lozica Jaćimović.

’’Ovde je zemlja kvalitetna, odgovara proizvodnji kupusa, tako da smo mi poznati po tome. Imamo dobar kupus za čiji kvalitet znaju mnogi, zato i dolaze kupci kod nas’’, kaže Srđan Nasković.

Posla ima skoro cele godine, od maja meseca pa sve do decembra povrtari su u baštama, kako bi na tezgama bilo kvalitetnog kupusa. Ističu da su zadovoljni ovogodišnjim rodom, kao i cenom.

’’Dobar je rod, s obzirom na to kakva je bila godina. Prodaja ide dobro za sada, cena je dobra, za dalje videćemo’’, ističe Milorad Nasković.

’’Mi smo zadovoljni ovogodišnjim rodom, bolji je nego prošle godine. Trenutna cena je od 25 do 30 centi po kilogramu’’, navela je Lozica.

Meštani Kmetovca konačno imaju i svoju pijacu, što im umnogome olakšava rad.

’’Mnogo je bolje, ne moramo da idemo na druge pijace, ovde ništa ne plaćamo. Da li može da se živi od ovog posla?Može da se živi ali ima puno posla’’, naglasio je Milorad Nasković.

’’Puno nam je olakšala prodaju, zato što je ovde prohodan put, staju ljudi koji ovuda prolaze, kupuju mahom Albanci, da nisu oni teško da bi mogli da prodamo. Ranije smo išli u Gnjilane, Kamenicu i Bujanovac, ali ne možemo da nosimo velike količine, tako da većinom ovde prodajemo’’, kazala je Lozica.

Kupcima je dobro poznat kvalitet kmetovačkog kupusa.

’’Kupusa ima svuda, ali kao što je ovaj nema nigde, izuzetnog je kvaliteta“, izjavio je Ismet Daku, kupac iz Gnjilana.

Da je kmetovački kupus izuzetnog kvaliteta dokaz je i to što se proda i poslednja glavica kupusa. Želja im je da njihov proizvod plasiraju i van Kosova, što do sada nisu uspeli zbog brojnih administrativnih poteškoća.