16:50

03.11.2019

16:50

03.11.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Iako su nedavno počeli da se bave pčelarstvom, kvalitet meda porodice Miletić iz Grabovca na severu Kosova prepoznali su i stručnjaci, tako da se sada Miletići mogu pohvaliti zlatnom medaljom sa Međunarodne sezonske ocene kvaliteta meda u Novom Sadu.

Miletići iz Grabovca se već tri godine bave proizvodnjom meda, a koliko su uspešni u ovom poslu govori upravo činjenica da su na Trećoj Međunarodnoj sezonskoj oceni kvaliteta meda u Novom Sadu osvojili zlatnu medalju. Trenutno imaju 15 košnica.

"Prvi med vadimo ovde bagremov, posle selimo gore u Grižanima pod Rogoznom, gore su cvetne livade, gore ima raznovrsnog cveća i mi smo zlatnu medalju dobili od meda odozgo. Gore je čist vazduh, mi čisto priridno, ništa ne prihranjujemo šećerom, jer kad nešto radimo hoćemo da bude original”, rekao je Milovan Miletić.

Da bi med bio dobar, mora se voditi računa o pčelinjim društvima.

"Ko prihranjuje mnogo šećerom nema kvalitetnog meda, zato smo i dobili ovu medalju. Tajna je samo da pčele budu na što cećoj nadmirskoj visini u planini gde nema prskanja, pčela hoće samo čisto. Sada dok ne bude hladno pogačice sravljamo redovno, prihranjujemo ih i med im ostavimo da se hrane, ne šećer", kaže Milovan Miletić.

Pored pčelarstva Milovan godinama unazad ima farmu svinja, koju za sad ne planira da proširi, jer im je kako kaže, problem nedostatak tržišta. Mušterije im uglavnom dolaze kod kuće. Trenutno ima oko 200 svinja.

"Bilo je do 3 evra, sad je pala cena i uvozi se dosta meso iz Beograda, Brazila preko brda švercuju, svašta rade i mi proizvođači smo toliko pritisnuti ne znamo šta da radimo. Imam 25 priplodnih krmača to su dobre sorte, veliki izbor, imamo veprove do 500kg. težine. Ove velike svinje nosimo u Leposavić tamo su klanice, još da nam oni nisu, jer ne može ni jedan orivatnik da kupi svinju od 500kg. sad sređujem neke papire da i mi otvorimo klanicu da radimo, ako dobijemo subvenciju neku", kaže Milovan.

Miletići obrađuju oko 17 hektara zemlje, imaju svoju mehanizaciju i dovoljno hrane za stoku. Nastaviće da se bave stočarstvom, a da li će proširiti proizvodnju zavisi isključivo od tržišta.