16:33

04.11.2019

16:33

04.11.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

"Imam pravo da dišem zdravo", poruka je učenika Prištinske gimnazije sa protesnog skupa, organizovanog pored reke Gračanke u Lapljem Selu.

Sa zaštitnim maskama na licu i transparentima u rukama Gimnazijalci su ukazali na zagađenost rečnog korita u Lapljem Selu iz kojeg se već duže vreme širi nesnosan smrat. Da li nam gradite školu ili gasnu komoru? Kako se manifestuje vaša briga o deci i zaštiti prirode? Samo su neka od pitanja koje su učenici uputili nadležnim institucijama.

"Imajte u vidu da se naša mala Gračanka uliva u Sitnicu, Sitnica u Ibar, Ibar u Zapadnu Moravu, Zapadna Morava u Dunav, a Dunav u Crno More, na taj način nismo ugroženi samo mi, već i mnogi duž tokova tih reka. Te reke poje mnoge ljude, poje ili truju, ispitajte sami? Učenici Gimnazije Priština, neće  prestati da vas opominju sve dok se problem reke Gračanke ne reši. Rešeni smo da u ovoj borbi istrajemo i istrajaćemo, s vama ili bez vas", poručio je učenik Andrija Mitić.

Povodom Svetskog dana čistog vazduha, koji se obeležava 3. novembra, đački parlament je odlučio da ukaže na ovaj veliki ekološki problem, kome se mora stati na put.

"Pozvali smo parlamente, ostalih škola, mislim da su došli da nas podrže", kaže učenica Irena Mladenović.

"Osnovna poruka ovog skupa jeste upravo to, mi imamo pravo da dišemo zdravo", rekla je učenica Andrijana Slavić.

Učenicima su se u ovoj akciji  pridružili i profesori, a planirano je da im se ubuduće priključe i roditelji.

"Ne znamo tačne uzroke i razloge, zato smo odlučili da stanemo uz našu decu koja su danas podigla svoj glas, zbog zagađenja reke. Ovaj problem je dosta složen, mi smo svesni toga, ali takođe smo svesni i činjenice, da ovde na ovom prostoru ima mnogo organizacija koje bi mogle da se pozabave ovim pitanjem", kaže profesor srpskog jezika Ana Kostić.

"Alarmantni su podaci, stanje je postalo nepodnošljivo u ovom selu, iz reke koja protiče ovde širi se neverovatan smrad, onemogućavajući normalan život. Nadam se da će ovo učešće učenika Gimnazije imati efekta i da će se nešto preduzeti, da će u bližoj budućnosti stanje biti bolje", rekao je profesor biologije Ljubomir Koprivica.

Đački parlament  je na ovaj problem ukazao svim nadležnim institucijama na lokalnom i centralnom nivou, kao i ambasadama na Kosovu.

"Kao što vidite, nemamo ni od koga podršku, što je najčudnije nemamo podršku ni od meštana Lapljeg Sela gde se trenutno nalazimo. Razočarana sam i razočarana su deca. Nadam se da  je ovaj naš mali potez, za očuvanje životne sredine za dobrobit svih nas, bez obzira što oni nisu prisutni danas", kaže profesor istorije Zorica Velić.

Iz Odeljenja inspekcije za zaštitu životne sredine pri Opštini Gračanica poručuju da nemaju sredstava za rešavanje ovog problema i da su se u više navrata obraćali za pomoć Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kao i Opštini  Priština.

"Rešenje postoji, da se na mestu gde se ulivaju sve otpadne vode pravi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Rešenje postoji međutim, opština nije u mogućnosti da sama finansira to i tu je glavni problem. Najveći problem je što ne znamo ko je zagađivač. Znamo da tu ide kanalizacija, čak i iz Gračanice kanalizacija ide u reku Gračanku, ali sama voda nije ista, verovatno postoji  još neki zagađivač koji zagađuje reku da se oseća takav miris iz reke i da se sama boja reke menja. Bez saradnje sa Opštinom Priština i Ministarstvom Opština Gračanica nije u mogućnosti da reši taj problem“, poručio je direktor Odeljenja inspekcije pri Opštini Gračanica Miloš Aritonović.

U više navrata smo pokušavali da stupimo u kontakt sa nadležnima iz Opštine Priština i Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali do emitovanja ovog priloga u tome nismo uspeli. Problem sa  delom rečnog korita Gračanke u Lapljem Selu datira od 2012. godine. I pored mnogobrojnih apela meštana, ovaj problem do danas nije rešen.