18:10

05.11.2019

18:10

05.11.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Meštani Badovca i Sušice su pre nekoliko meseci uputili zahtev Opštini Gračanica za izgradnju vrtića. Lokalna samouprava je prihvatila ovaj zahtev, za čiju realizaciju su potrebni određeni preduslovi.

Badovac i Sušica su bez vrtića, iako u ovim selima ima oko stotinak mališana. Pojedini roditelji svakodnevno svoju decu odvode u ovu vaspitno - obrazovnu ustanovu u Gračanici. Zbog toga je grupa  žena iz ovih mesta pokrenula inicijativu za izgradnju obdaništa.

"Nemamo mi te uslove da svaka porodica pojedinačno odveze i vrati dete, to nije jedan dan, već svakodnevno i kada vidite koliko sredstva za to treba, mi nemamo. Smatramo da je neophodan vrtić ovde, bilo bi nam bliže, značilo bi deci za socijalizaciju, igru, druženje, a i roditelji bi imali manje obaveza, i da se zaposli neka žena, ne bi imala gde decu", rekla je Aleksandra Marković iz Badovca.

"Unuka ima tri godine, možda će snajka sledeće godine da je upiše u vrtić, unuk ima devet meseci, moraće snajka da ih vodi ili sin, nema ko drugi, ja sam bolesna", kaže Blagica Đurić iz Badovca.

"Značilo bi mnogo za ovo selo, rađaju se deca i još će se rađati, značilo bi da budu ovde, jer ide zima. Imamo osnovnu školu, predškolsko, mnogo bi svima značilo obdanište, za unučiće i za našu decu", kaže Slađana Jovanović iz Badovca.

"Imamo park, još jedan vrtić bi mnogo značio", uverena je Julija Mihajlović iz Badovca.

Meštani Badovca i Sušice su održali više sastanaka sa predstavnicima Opštine Gračanica, na kojima su ukazali na ovaj problem, nakon čega je započelo prikupljanje potpisa meštana ovih sela, koji su prosleđeni nadležnima u Opštini Gračanica.

"To obdanište postoji samo u Gračanici, izgradnjom obdaništa bi bio rešen veliki problem", poručio je predstavnik Novog Badovca Jovica Marković.

"Procenili smo to kao realnu potrebu, pošto postoji veliki broj dece koja borave u Gračanici, tako da bi se na taj način olakšalo i roditeljima, deca ne bi morala da putuju za Gračanicu, ako  je već reč o dovoljnom broju. Nakon tog sastanka složili smo se da treba krenuti u realizaciju te ideje. Inicijativa je u osnovi prihvaćena, ostalo je da se vide tehničke mogućnosti. Razmišljalo se o lokaciji OŠ 'Sveti Sava' u Sušici, međutim i tu postoji problem vlasništva dvorišta, tako da i to ostaje da se reši. Iz svih tih razloga se još uvek nije krenulo", kaže Radovan Filić odbornik SO Gračanica.

Iz Opštine Gračanica veruju da će vrtić biti izgrađen u dogledno vreme.

"Stojim iza toga da ćemo u nekom budućem periodu nadam se i ostvariti bar što se tiče Opštine Gračanica, jer im opština može pomoći u smislu izgradnje objekta, što je najmanji problem, međutim problem je u samom funkcionisanju tog objekta. Treba da se stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta, za upošljavanje ljudi, kako vaspitača, tako i pomoćnog osoblja, Opština Gračanica nažalost nije u mogućnosti da te ljude trenutno uposli", poručila je Brankica Ničić direktor Odeljenja za obrazovanje i kulturu pri Opštini Gračanica.

Do izgradnje obdaništa za mališane iz Badovca i Sušice, roditelji koji imaju mogućnosti i dalje će svoju decu voditi u vrtić u Gračanici.