15:02

11.11.2019

15:02

11.11.2019

Maja Denić, RTK2

Godinama unazad Opština Novo Brdo se suočava sa nelegalnom sečom šuma, koja je izražena u jesenjem periodu. I pored stalnih dežurstva, šumari ne mogu da izađu na kraj sa šumokradicama koji ne štede ni državno ni privatno vlasništvo.

Novo Brdo je prepoznatljivo po šumovitom predelu, ali njegove meštane brine što dugogodišnjoj bespravnoj seči šuma niko ne staje na put.

’’Postoji problem, pogotovu u selima Zebince, Makreš, Izvor, Labljajne. Ovaj problem je prisutan već 10 godina. Mislim da se može stati na put šumokradicama, pod uslovom da se ne samo u zaštitu šuma, već i građana uključe svi organi. Mislim da je najveći problem to što Opština Novo Brdo nema dovoljan broj šumara’’.

’’Katastrofa je koliko se seku šume, odavde pa sve do Draganca... ovo je užas!’’, kažu meštani Prekovca u novobrdskoj opštini.

U Opštini Novo Brdo pod šumom je oko 10.800 hektara, a svega četiri šumara, koji ističu da su nemoćni da bilo šta urade, osim što redovno prijavljuju krađu.

’’Na terenu za koji sam zadužen već dva meseca ne mogu da uhvatim lopove, imam informacije od ljudi koji čuvaju stoku u blizini da dolaze, čuo sam da imaju i dronove. Dođu džipom, daju znak, puste dron, videli su čobanina koji se zadesio u blizini dok su obavljali seču i pratili su ga sve do njegove kuće. Više puta sam zaticao šumokradice na delu, ali su mnogo agresivni, zovem i policiju jer nesmem da idem sam, ali je sve uzalud, bespomoćni smo’’, ističe šumar Slaviša Đokić.

Iz Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo pri Opštini Novo Brdo ističu da čine sve da spreče ilegalnu seču, ali napominju da tu ni kazne ne pomažu.

’’Veliki je problem seče šuma u ovoj Opštini, imamo svakodnevno četiri šumara na terenu, ali bespravne seče i dalje ima. Pokušavamo na razne načine da smanjimo seču, imali smo operativne planove, Policija nam mnogo pomaže, ali opet imamo problema. Šumari pišu prijave za krađe koje mi prosleđujemo sudu, šta posle sud radi, to već nije do nas. Uvek nam kažu da nešto fali u prijavi, mi to ispravimo, što je do nas uradimo. Mesečno napišemo od 10 do 20 krivičnih i prekršajnih prijava. Šumari se plaše da izađu na teren, bilo je i slučajeva napada na šumare’’, izjavio je Slobodan Savić, direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo pri Opštini Novo Brdo.

I vlasnici privatnih šuma su u obavezi da seču predhodno prijave opštinskom odeljenju, da tom prilikom prilože posedovni list i kopiju plana. Prema podacima Agencije za šume Kosova na udaru šumokradica je oko 50 odsto šume u državnom vlasništvu pa se godišnje izriču kazne u iznosu od 2,5 miliona evra. Očigledno da oni koji bespravno seku šume nisu ni svesni da svojim bezobzirnim ponašanjem zapravo  ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu, što može imati dalekosežne posledice.