16:12

18.11.2019

16:12

18.11.2019

Evica Kovačević, RTK2

Usled drastičnog pada nivoa vode Gračanačkog jezera, moguće su redukcije vodosnabdevanja. Iako meteorolozi najavljuju skorije padavine, postoji bojazan da će tokom zimskih dana uslediti nestašica vode.

Konstantna suša je dovela do pada nivoa vode Gračaničkog jezera, što je izazvalo zabrinutost stanovništva sa teritorije Opštine Gračanica da bi tokom zime mogle uslediti višesatne restrikcije vode.

"Juče ceo dan nismo imali vode, svakog dana pucaju cevi, tek smo uveče dobili vodu". 

"U Gračanici ne znam da li ima isključenja, kod nas u Sušici nema".

"Sigurno i sada isključju vodu povremeno, najteže je sada kada se kolju svinje, ide zima i mislim da će biti teško", kažu meštani Gračanice.

Iz Regionalnog prištinskog vodovoda apeluju na smanjenje potrošnje vode, jer nivo vode u Badovačkom i Batlavskom jezeru zavisi od atmosferskih padavina. Ukoliko u narednom periodu uslede padavine, restrikcije vode neće biti", poručuju iz Vodovoda.

"Meštani Opštine Gračanica se snabdevaju pijaćom vodom iz jezera Badovac. Nivo vode danas u jezeru Badovac je 8.97 metara ispod maksimalne kvote. Ostalo je još samo tri centimetara do minimalne kvote. Akumulaciona jezera Batlava i Badovac zavise od atmosferskih padavina, kiše i snega. Ako ne bude padavina, sledeće godine moraćemo da uvedemo restrikcije. Nadamo se da će ubrzo pasti kiša, ili sneg, i ublažiti stanje nivoa vode u akumulacionim jezerima, odakle se snabdeva Gračanica i druge opštine. I kada su jezera puna, treba voditi računa o potrošnji, kao i kada je sušna godina", ističe portparol Regionalnog vodovoda Priština Arijeta Mjeku-Azizi.

Prema prognozama meteorologa, uskoro se očekuju padavine. 

Pri kraju smo sezone i očekujemo padavine od ponedeljka, pa prema tome priroda će učiniti svoje, tako da će biti i vode i padavina. Problem nije samo u Gračanici, već i u Gnjilanu gde je drastičnije stanje snabdevanja vodom. I u ostalim jezerima je opao nivo vode, ali ne u ekstremnim vrednostima", ističe profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

Iz regionalnog Vodovoda Priština podsećaju da se voda za piće tokom letnjih meseci u seoskim sredinama neracionalno troši, zbog čega su propisane i kazne koje nadležne službe izriču na terenu. Iz sistema Badovac vodom se snabdeva 35 odsto korisnika, dok vodu iz Batlavskog jezera dobija 65 odsto korisnika.