22:22

23.11.2019

22:22

23.11.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

Staro zdanje u ulici Kralja Petra u Severnoj Mitrovici ima svoju priču  vrednu pamćenja. Ono svedoči o neizbrisivom tragu jednog čoveka koji je igrom slučaja iz dalekog sveta došao u grad, koji je zadužio svojim dobročinstvom.

Lazar Žarković, čovek zanimljivog životnog puta, ostavio je ogroman trag na život Srba na severu Kosova. Rođen je davne 1884. godine u  hercegovačkom selu Gornje Hrasno. Poput mnogih svojih sunarodnika početkom 20. veka kreće u daleku  Ameriku, verujući da ga tamo čeka bolji život.

"Tamo se pokazao kao izuzetno dobar radnik, inače je upoznao I Mihaila Pupina, jednog od najznačajnijih Srba prve polovine 20. Veka. Kupio je prvi automobil, međutim, početkom Prvog Svetskog rata kada je Austro-Ugarska napala Kraljevinu Srbiju, ponovo se poput mnogih svojih zemljaka otisnuo preko mora u Srbiju, da bi ratovao na strani srpske vojske", naveo je istoričar, Jovan Aleksić.

Njegov životni put potvrđuje da sudbina ume da uplete svoje prste.Vođen rodoljubljem u ratu biva teško ranjen . Lečen je u vojnoj bolnici u Mitrovici, gradu  koji mu se dopao na prvi pogled.Rešen da u njemu ostane nije žalio  da u njega uloži kapital stečen  teškim radom u Americi. Sve  napredne ideje iz dalekog sveta primenio je u  njemu.

"Kao plod tog kapitala nastala je ova kuća. On je, primera radi, izvršio kompletnu elektrifikaciju Kosovske Mitrovice, doveo je struju, izgradio prvu hidrocentralu na Čevčevu ,zajedno sa Radoslavom Brušijom, svojim prijateljem i poslovnim kompanjonom. Izgradio je prvi bioskop, izgradio crepociglanu, izgradio je hotel “Jadran” koji je i dan danas verovatno najlepša građevina u južnom delu Mitrovice. Osnovao je Kosovsku banku, Osnovao hotel “Balkan", dodao je Aleksić.

Iako je, prema rečima istoričara Aleksića, svojim doprinosom Mitrovici dao lični pečat, pretvorivši orijentalnu kasabu u  urbanu sredinu, Lazar Žarković je na kraju ostao bez ičega.

“Kada su komunisti došli na vlast u Jugoslaviji, dakle posle Drugog Svetskog rata, kompletna imovina je konfiskovana, odnosno nacionalizovana. Tako je Lazar Žarković od najuglednijeg čoveka praktično preko noći ostao puki siromah.Ostao  je da živi u Mitrovici sve do svoje smrti 1964.godine I sahranjen je na Pravoslavnom groblju u južnom delu Mitrovice".

Potomci najznačajnijeg  Mitrovčanina ne žive u ovom gradu, a kuća koju je njihov predak s ljubavlju gradio, često je menjala namenu.

"Posle Drugog svetskog rata ovaj objekat služio je kao apoteka, a kasnije I kao stambeni objekat I tek danas, u naše vreme, doživljava restauraciju", pojasnio je Aleksić.

Ministarstvo za administraciju I lokalnu samoupravu  je na zahtev lokalne samouprave u Severnoj Mitrovici  izdvojilo je 66.000 evra za restauraciju najstarije zgrade u ovom delu Mitrovice.

"Sami radovi pokrivaju rekonstrukciju krova, rekonstrukciju fasade, delimično zamenu spoljašne stolarije , jer su dobar deo stolarije zamenili stanari koji žive u ovoj zgradi. Ove finansije će pokriti I  uređenje prilaza samoj zgradi  te će ovo biti jedna atrakcija za grad", kazala je Adrijana Hodžić, šefica opštinske administracije Severne Mitrovice.

Kao  po nekom nepisanom pravilu, sećanje na ljude koji su  činili mnogo toga za opšte dobro, često bledi. Tako o životu Lazara Žarkovića današnji Mitrovčani malo znaju. Ovo je naš skroman doprinos sećanju na čoveka velikog srca, kome je ljubav prema svom rodu bila ispred ličnih interesa.