16:57

05.12.2019

16:57

05.12.2019

Bojan Tomić, RTK2

Ako izgovorimo imena Nemanja Vanić i Radoica Vasić, ljubiteljima fudbala je jasno o kome je reč, a nama je to bio povod da posetimo Donju Brnjicu kod Prištine i donesemo vam priču o selu  uspešnih fudbalera i nadaleko poznatih harmonikaša.

Od osnivanja fudbalskog kluba u Donjoj Brnjici 1979. godine kroz ovaj sportski kolektiv prošlo je mnogo fudbalera koji su beležili zapažene rezultate u prvoj Kosovskoj ligi. Danas je fudbalski teren u ovom mestu odrastao u korov jer, kažu, novca nema. Meštani ovog sela se prisećaju onih lepih fudbalskih dana. 

„U nekom periodu, kada je fudbal ovde bio najaktivnij, i iz Brnjice je bilo dosta poznatih fudbalera. Odavde su ponikla dva još uvek aktivna fudbalera, svakako najuspešniji je Nenad Vanić, koji je igrao u Crvenoj Zvezdi i Vasić Radoica koji je, takođe, došao do super lige Srbije. Oni igraju za inostrane klubove. U poslednje vreme nije bilo uslova da klub nastavi takmičenja, nije bilo sredstava i trenutno je klub u mirovanju. Što se tiče današnje omladine, klub bi mogao da nastavi sa radom, ali uslova za to trenutno nema“, ističe predstavnik sela Nenad Miladinović.

Nekada je Donja Brnjica bila poznata po talentovanim fudbalerima, a danas po glasovitim harmonikašima.

„Što se tiče muzike, u našoj porodici je počelo od mog pokojnog oca, pa onda stric, brat, pa sam i ja počeo da sviram, pa braća od stričeva, čak su i naše sestre svirale i mogu da kažem da smo muzička porodica. Brnjica je dosta poznata po harmonici. Ima dosta mladih uspešnih muzičara koji na raznim takmičenjima osvajaju nagrade i imaju uspešne turneje, da li je u pitanju ljubav prema muzici ili su geni u pitanju“, objašnjava porodičnu muzičku tradiciju harmonikaš Žarko Miladinović.

Sve dok se u Donjoj Brnjici, koja ima oko 500 stanovnika, čuju zvuci harmonike ima i nade za opstanak, a tek kada bi neko imao dovoljno sluha da oživi fudbalski klub u ovom mestu, sigurni smo da bi ovo selo i dalje bilo pravi rasadnik uspešnih sportista.