17:17

08.12.2019

17:17

08.12.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Lepo vreme izmamilo je mnoge koji nisu završili svinjokolj da to urade ovog vikenda. Iako je mnogo lakši način kupiti meso, većina se ipak odlučuje za domaću proizvodnju.

Od davnina su ljudi kraj novembra i početak decembra rezervisali za svinjokolj. Za mnoge je nekada dan svinjokolja bio gotovo kao praznik, radnja bi tradicionalno počinjala u ranim jutarnjim satima kada se okupe rođaci, komšije i prijatelji koji bi užurbano završavali posao pre mraka, danas je drugačije, uglavnom majstori ovog zanata završe sve, međutim svoje metode rada nisu želeli da otkrivaju. Ali se jedno nije promenilo, skladištenje mesa i mesnih prerađevina ostaje najbitniji deo zimnice i smatra se da su domaći proizvodi najzdraviji, najukusniji i najkvalitetniji, što i potvrđuju naše sagovornice iz Donje Gušterice.

“Topimo mast, duvan čvarke spremamo i ovako čvarke… Ne isplati se da kupujemo, tovimo sami, neku proda deda imamo zaradu, za nas ima. Majstori kolju, ovo drugo meso obrade moj muž i svekar, dva dana držimo meso pa ga osušimo, posle ga skupimo….”, kaže Divna Maksimović iz Donje Gušterice.

“Moji nikad ne kupuju, sve sami spremaju i kobasice i meso. Ovde sam došla kada sam imama 21 godinu, oni nisu imali frižidere, nismo imali gde da sušimo meso, zakoljemo pa gore u sobu stavimo drva i tako zakačimo da se suši. Posle skuvamo meso i onda poređamo u lonac, otopimo mast, pa prelijemo odozgo”, rekla je Planinka Todić.

U pozitivnoj i radnoj atmosferi zatičemo i članove porodice Aksić u Lapljem Selu, koji su svinjokolju pristupili s uživanjem, ne doživljavajući ovaj posao kao obavezu.

“Klali smo dve svine preko 200 kg. Sušimo meso, pravimo čvarke, kobasice slabije pravimo. Kad se preračunamo ne isplati se, ali mi znamo čime ih hranimo, kukuruz, ječam, mekinje imamo svoju hranu i znamo da je meso kvalitetno”, kaže Dragoljub Aksić.

“Sve je teško, najteže je dok se obori svinja, pa dok se meso odvoji, dok se otope čvarci, sve je teško, samo što je tradicija takva da se kolje svake zime”, rekao je Dejan Aksić.

Iako se mnogi slažu da je ovo neisplativ posao, zbog kvalitetnih domaćih proizvoda se većina odlučuje za domaću proizvodnju. Ove se godine cene po kilogramu kreću oko 1.80 za svinje, do 2 evra za prasiće, ali se svakako ne sumnja u kvalitet domaćih proizvoda.