15:04

09.12.2019

15:04

09.12.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Usevi i voćnjaci su trenutno u stanju mirovanja, a stručnjaci navode da zemljište ima dovoljno vlage.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova većina poljoprivrednika ovogodišnju setvu nije obavila u optimalnom roku, a umesto semenskog žita mnogi su posejali pšenicu iz ambara.

"Sada imamo izuzetno guste useve, sejali smo 30% više pšenice, što se odrazilo na njenu gustinu, to će nam praviti poteškoće, ali ćemo u proleće preduzeti potrebne mere, na nama je samo da pratimo useve. Usevi su dvolisni, dobri su, nema ogolelih biljaka, nema problema od izmrzavanja, u dobrom su stanju, što obećava dobru proizvodnju", rekao je agronom Vojislav Dekić.

Žito je dobro ukorenjeno i trenutno ima dovoljno vlage. Dragan Tarajilo ove godine pod pšenicom ima 18 hektara.

"Uspeo sam pre kiše sve da posejem. Što se tiče semena, posejao sam 400 kg semenske robe po hektaru. Odlično je nicanje i trenutno se nalazi u stanju mirovanja. Što se tiče jesenjeg ugara i dubokog oranja, završio sam 12 ha, ostalo mi je još par hektara, nije dovoljna vlažnost zemlje, u dubljem sloju je suva, plug se polomio i odustao sam, sačekao sam da padne još kiše", kaže Dragan Tarajlo iz Suvog Dola.

Voćnjaci su iskultivisani, prihranjeni i tretirani odgovarajućim preparatima. I oni su u fazi mirovanja, a vlažnost zemljišta je odgovarajuća.

"Zaštita biljaka je važna, kako jesenje tako i prolećno prskanje, na taj način potkornjaci ne mogu da prežive i da naškode voćki i onda možemo da očekujemo dobar potencijal rodnosti naredne godine", kaže agronom Vojislav Dekić.

U voćnjaku Dragana Kostića na vreme su preduzete sve agrotehničke mere.  

"Voće smo iskultivirali, isprskali, nađubrili i stajskim đubrivom i sa tri šesnestice. Rezidbu vršimo na proleće, mada vidimo da to može i sada da se radi", rekao je Dragan Kostić.

Ukoliko ne dođe do formiranja snežnog pokrivača usevima bi mogle da naškode obilnije padavine i vetar.