16:02

16.02.2020

16:02

16.02.2020

Tatjana Slavnić, RTK2

U Babinom Mostu bi uskoro trebalo da počne sezona rasađivanja paprike po kojoj je ovo selo i prepoznatljivo. Povrtari kažu da će ukoliko ne bude suše i ove godine rasad biti dobar i nadaju se dobrom rodu.

Od 200 srpskih i oko 50 albanskih kuća u Babinom Mostu, skoro i da nema domaćinstva koje nije počelo sa pripremama za rasađivanje paprike i skoro u svakom dvorištu zatičemo konstrukciju plastenika. S obzirom će se sa rasadom paprike započeti u drugoj polovini marta, u plastenicima vredni domaćini trenutno uzgajaju spanać, zelenu salatu ali i drugo povrće. Aleksandar Danić koji se dugi niz godina bavi poljoprivredom ističe da su za uzgoj i rasad paprike u plasteniku potrebni posebni uslovi.

,,U plastenicima treba da postoje termo elementi koji će registrovati temperaturu u plasteniku, ukoliko temperatura nije odgovarajuća, onda se dodatno loži vatra. Najidealnija temperatura na početku klijanja paprike je između 25 i 27stepeni, i ukoliko postoji izjendačena vlaga i temperatura, rasad će proklijati nakon desetak dana. Kada je prehrana u pitanju, ni tu ne treba preterivati", objašnjava Aleksandar Danić.

Najviše se uzgaja somborka, jer ova sorta paprike najbolje  uspeva na ovom tlu. Od prodaje paprika može i dobro da se zaradi, ali je i ulog veliki, zato i na kraju cena paprike bude skuplja od očekivane, ističu meštani.

,,Pravo vreme za rasad paprike u plasteniku je od 22. marta do 1. aprila. Kakav će rod biti zavisi od vremenskih prilika. Prošla godina je bila itekako rodna, cena je bila zadovoljavajuća, prodali smo sve, vreme nam je išlo na ruku. Ove godine je velika suša, očekujemo kišu, ne znamo da li će rod paprike biti kao prošle godine", kaže Mića Danić.

S obzirom da je ove godine zima blaga, vreme je naklonjeno povrtarima i kada je u pitanju uzgajanje voća.

,,Svaka voćka već ima pupoljke, najviše su nabubrele šljive i kajsije. I voće takođe mora da se prehranjuje, zastupljen je žuti lišaj koji nagriza voće i ova šljiva koju vidite a koju je zahvatio taj lišaj, više ne može biti kvalitetna, i za dve godine će sastrunuti, zato se voće prska i prehranjuje na vreme", rekao je Aleksandar Danić.

Da je ovaj kraj nadaleko poznat po uzgoju kvalitetne paprike dokazuje i činjenica da stanovnici celog Kosova ali i regiona u septembru, za vreme pripreme zimniice, pohrle upravo u Babin Most.