14:43

17.02.2020

14:43

17.02.2020

Maja Denić, RTK2

Ferbruar je mesec kada počinju prvi poljoprivredni radovi u polju, a ukoliko vremenske prilike dozvole povrtarima, ovo je idealno vreme za setvu ranog povrća ističu stručnjaci. Lepo vreme izmamilo je mnoge ratare u poljima, počeli su sa prvom prihranom pšenice.

S obzirom da iskusni poljoprivrednici  znaju da je sredina februara idealno vreme za  prvu prihranu pšenice, zatičemo ih u njivama. Vremenski uslovi su ove godine pogodovali razvoju ozimih useva, pa su poljoprivrednici sa razlogom zadovoljni.

"Pšenica je za sada u dobrom stanju, ovo je prva prihrana sa azotnim đubrivom kako bi mogla da krene sa vegetacijom, a onda sledi druga prihrana sa kanom, tako da očekujemo dobre prinose.Đubrivo je jeftinije u odnosu na prošlu godinu“,  ističe poljoprivrednik  Novica Popović iz Gračanice

Stručnjaci ističu da su vremenske prilike idealne za prvu prihranu pšenice, ali da poljoprivrednici vode vode računa o količini đubriva koju koriste.

„Većina poljoprivrednika baca više đubriva nego što bi trebalo očekujući bolji prinos.Znamo da azot utiče na bujnost biljke , ali treba voditi računa da se ne pretera u doziranju jer može doći do poleganja žita.Pogotovo nakon druge prihrane u maju mesecu, može doći do velikih posledica kada žito može da istrune i da klas ostane nenaliven zrnom", navodi Vojislav Dekić, agronom.

Danilo Kukureković je odlučio da se oproba u povrtarstvu. Naime, pored tradicionalnih žitarica koje se uzgajaju na ovim prostorima, prošle godine se odlučio za zasad crnog luka na većoj površini.

"Jedne godine je seme skupo , a kada dođe prodaja onda je luk jeftin.Teško je što se plasmana tiče, imam pet tona crnog luka, nemam gde da prodam.Trudimo se , radimo, ali nemamo plasman“ ,  izjavio je Danilo Kukureković iz Donje Gušterice

Mnogim povrtarima nedostaju setvene mašine, a poljoprivrednici ističu da imaju problema sa semenskom robom koja je lošeg kvaliteta.Stručnjaci ističu da je na ovim prostorima uobičajena pojava nepoštovanje plodoreda, što znatno umanjuje prinose poljoprivrednih i povrtarskih  kultura.