15:42

20.02.2020

15:42

20.02.2020

Jelena Đorđević, RTK2

Ispod velikih naslaga mulja i blata, sredinom 20. veka, u Donjem Gadimlju kod Lipljana izronio je pravi dragulj - pećina iz doba Palaezoika, čije su mermerne litice nastale metamorfozom krečnjaka, što predstavlja redak prirodni fenomen.

Mermernu pećinu u Gadimlju otkrio je Ahmet Aslani 1967. godine, deset godina kasnije, nakon prvih istraživanja, prilagođena je i za posetioce.

“Pećinu je otkrio Ahmet Aslani koji radio u svom vrtu, nakon što je ugledao rupu, ušao je u jamu, uz svetlost baterije započeo je obilazak i zapanjio se onim što je video. Pećina je puna lavirinata, izgubio se, ostao je u njoj čitavih 8 sati. Nakon što je pronašao izlaz, javio je vlastima, došli su stručnjaci i obavili istraživanja. Već 1969. pećina je zaštićena zakonom zbog mermera iz doba Palaezoika”, kaže direktorka Mermerne pećine Adriana Plana.

Do pećine vode dva ulaza, a ona se sastoji iz tri nivoa. Ukupna dužina je 1.260 metara, od čega je 440 metara dostupno za razgledanje. Ovaj bajkoviti podzemni svet ni danas nije u potpunosti istražen.

“Spremni smo da sarađujemo sa ekspertima na daljem istraživanju. Mi sada neprekidno radimo i vršimo popravke jer se svetla zbog velikog procenta vlažnosti često kvare”, ističe Plana.

Ova pećina obiluje stalaktitima, stalagmitima i stubovima, od kojih pojedini dostižu visinu do 5 metara. Najpoznatiji su svakako oni nazvani po Romeu i Juliji, za čije spajanje je, kažu stučnjaci, potrebno milion godina.

Kroz srednji kanal pećine protiče reka Klisur, a na samom dnu su formirana brojna jezerca dubine i do 10 m. U jedno od udubljenja posetioci bacaju novčiće, u nadi da će im se pomišljena želja ostvariti.

“Od samog početka ljudi su bacali novčić, a zabeleženo je da su se neki od njih ponovo vraćali da pomisle žeju”, kaže Adriana o ovom verovanju.

Temperatura u pećini je standarna tokom cele godine, od 12 do 15 stepeni, sa relativnom vlažnošću manjom od 100% i sa strujanjem vazduha.

“Posetioce imamo tokom cele godine, a najviše ih je u proleće, kada dolaze učenici sa Kosova, Albanije, Makedonije, dok je rekordan broj posetilaca u julu i avgustu. U poslednje vreme vlada veliko interesovanje turista za obilazak Mermerne pećine”, rekla je Plana.

Adriana Plana napominje da je Mermerna pećina otvorena svakodnevno, od 8:30 do 15:30, a tokom leta i do 19 sati.

Raznobojni pećinski ukrasi, od kristalno belih preko nijansa žute i crvene, do bajkovito plavih nikoga od posetilaca ne ostavljaju ravnodušnim. Ova podzemna lepotica svakako zaslužuje veću pažnju jer je na prostoru bivše Jugoslavije bila u rangu čuvene Postojinske jame.